İklim Krizi

Kozmonotlar Geçidi’ndeki dünya heykeli çalar saate çevrildi

Rusya’da bulunan Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistleri başkent Moskova’daki Kozmonotlar Geçidi’nde bulunan dünya heykelini devasa bir çalar saate çevirdi.  Heykelin altına ise “Gezegen B Yok” yazılı bir pankart yerleştirildi.

Bunu yaparak iklim felaketini durdurmak için kalan az zamana dikkat çekmek istediklerini belirten aktivistler, “Dünyayı geride bırakmayı hayal etmek yerine, şu anda onu kurtarmak için bir şeyler yapmalıyız” dedi.

Dünyanın en büyük dördüncü kirleticisi

Ülkelerin sebep oldukları karbon emisyonlarına göre sıralandıkları listede Rusya dördüncü sırada yer alıyor. Aktivistler geçtiğimiz ekim ayında Paris Anlaşması’nı meclisten geçiren Rusya’nın şu ana kadar emisyonlarını azaltmak için herhangi bir adım atmadığını belirtiyor.

Polis protestolara izin vermiyor

Dünyanın dört bir yanında iklim aktivistleri hükümetlerini harekete geçirmek için sokağa çıkarken Rusya bu konuda da şanssız ülkelerden. Öğrencilerin iklim için okul grevine çıktığı Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi içerisinde iklim grevi yapmak isteyen Arshak Makichyan ve iki arkadaşı polis tarafından gözaltına alınmıştı. Polis üç kişi tarafından gerçekleştirilen grevde gözaltı gerekçesi olarak “izinsiz kitlesel protesto düzenlemeyi” göstermişti.