MUĞLA – Eti Krom A.Ş. tarafından Köyceğiz’e bağlı Yayla Mahallesi’nde yapılmak istenen Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projesi için bugün saat 10.00’da düzenlenmesi planlanan Halkın Katılım Toplantısı, yurttaşlar tarafından yaptırılmadı.
Ekoloji aktivistleri yıllardır Köyceğiz’de bulunan Sandras Dağı’nın maden projeleri nedeniyle delik deşik edildiğini dile getiriyor ve projelere karşı tepki gösteriyor. Bugün de köy kahvesinde yapılması planlanan toplantıya katılmak için ekoloji aktivistleri Sandras’ı Koruma Platformu çağrısıyla alanda hazır bulundu.
Ancak toplantı koşullarının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) düzenine aykırı olması ve güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle yurttaşlar toplantıyı yaptırmadı.
Vatandaşlar toplantının yapılacağı alanda “Yaşam alanlarımız müştereklerimizdir”, “Muğla cennet olsun” ve “Sandras’a sahip çık” yazılı pankartlar açtı.
Sandras’ı Koruma Platformu, Muğla Çevre Platformu, Marmaris Kent Konseyi gibi oluşumlardan aktivistler toplantının yapılmasına karşı durarak kamusal toplantının iptal edilmesi ve boşa zaman ve maddi kayıp nedeniyle cezai işlem uygulanmasını talep etti.
Yurttaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürlüğüne iletmek üzere hazırladıkları tutanakta şu ifadelere yer verdi:
“Toplantı koşulları firma tarafından sağlanmadığı için toplantı Bakanlık tarafından iptal edilmek durumunda kalınmıştır. Kamusal bir toplantının iptalini, firmanın üstüne düşeni yapmaması nedeniyle yapamadık. Halk kendi koşulları ile bu alana benzin ve zaman harcayarak geldiği için kamusal zarar oluşmuştur.”
Ayrıca Bakanlıkça da toplantının gerekli şartlar sağlanamadığı için yapılamaması üzerine bir tutanak tutuldu.
Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Sandras’ı Koruma Platformu’ndan Neşe Yüzak, şunları aktardı:
“Buradaki iki maden, Sandras’ın tepesindeki Eti Krom’a ait madenin devamında iki ruhsatla daha Menteşe’ye kadar iniyor. Bu cevherin zonuyla [uzantısı, sahası] alakalı. Bulduğumuz her madeni kazmak, Muğla’da yüzde 60-70 oranda toprağın sıyrılıp götürülmesi, üstündeki ağacın gitmesi demek. Eğer bir planlama yoksa, geçmişteki devlet planlama teşkilatının dediği gibi ‘maden bize lazımsa çıkaralım’ şeklinde değilse, maden bir ticaret unsuruysa, ormanı da ticaret unsuru olarak gören insanlar aslında şu anda siyaseten ne kurdu, ne kuşu, ne de bizi düşünüyorlar. En büyük handikapımız budur ve bilimsel değildir. Şu anda burada yaptığımız şey çok önemli. Vatandaş, vatanına sahip çıkıyor. Daha doğrusu ‘dünyalılar dünyaya sahip çıkıyor’ da diyebiliriz. ”
Yurttaşlar bugün 10.00’da gerçekleştirilmesi planlanan toplantıyı şu gerekçeler nedeniyle yaptırmadı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…