Kocaeli‘ne bağlı Dilovası ilçesi Çerkeşli Mahallesi’ne anıt ağaçların, mesire yerinin, tarihi çeşme ve su havzasının bulunduğu yeşil alana beton santrali kurulmak isteniyor.
Çerkeşli sakinleri, taş ocakları, sanayi kuruluşları ve organize sanayi bölgeleri ile çevrili köylerinin kalan tek yeşil alanına ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korunan çınar ağaçlarının gölgesinde yapılmak istenen santrale karşı yaptıkları protesto eyleminde ruhsatın iptalini istedi.
“Türkiye sanayisinin kalbi” olarak adlandırılan ve demir çelik, kimya, petrol, otomotiv ve lastik sektörü olmak üzere 400’ün üzerinde büyük ölçekli sanayi kuruluşu, kimya, petrol ve LPG depolama tanklarını da barındıran Kocaeli’nde, halen yeni sanayi kuruluşlarının anlaşmaları yapılıp temelleri atılıyor. Yerli ve yabancı yatırımcının, deniz, kara ve demiryolunun yanı sıra hava ulaşımı açısından da en uygun konumda olması nedeniyle tercih ettiği ilde 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor.
Aralarında dev demir çelik tesislerinin de bulunduğu, çimento, kimya ve boya sanayii başta olmak üzere birçok fabrikanın konut alanları ile iç içe girdiği Dilovası İlçesi’nde ise altı OSB bulunuyor. Bacalardan çıkan gazlar nedeniyle vatandaşların zehirli hava soluduğu ilçedeki kanser vakaları, dünya ortalamasının 30 kat üzerinde olarak tespit edildi.
Mahallelerin, yaşam alanlarının içinde yer alan kirletici sanayinin yarattığı kirlilik ve atık sorunu da yıllardır çözülmüyor. Temiz Hava Hakkı Platformu’na göre de ilçede hava kirliliği Türkiye ortalamasının üç katı olmasına rağmen 2022 ve 2023 yıllarında bu bölgede havadaki kirletici partikül ”PM10” ölçümleri de yapılmamış.
Dilovası Ekosder Çevre Derneği Başkanı İsmail Sami, yüzyıllardır mesire alanı olarak kullandıkları bölgede, Oluklar mevkiinde su havzası bulunduğunu ve köyün su ihtiyacını buradan karşıladıklarını belirterek, inşaatın durdurulmasını ve köy mücavir alanının bir an önce belirlenmesini talep etti.
Proje izni veren kurumlara seslenen Sami, “Ankara’dan kağıt üzerinde karar vermeyin. Yerinde ve yerel halkla istişare ederek projeleri gerçekleştirin” dedi.
Lisanslı tarihçi ve Çerkeşli köylüsü Mustafa Tüze ise santral kurulmak istenen bölgeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Beş yıl önce muhtarımızın müracaatı ile tarihi ağaçlarımız anıt ağaç olarak tescillendi. Bu ağaçlar, 1329 Pelekanon Savaşı (Maltepe Muharebesi) sırasında Orhan Gazi adına dikilmiştir. Ağaçlarımız doğu çınarıdır. Bu alan yıllardır köylü tarafından mesire ve atış alanı olarak kullanılıyor. Bu anıt ağaçları korumak insanlık olarak hepimizin görevidir. Bölgede bulunan su kaynağından köy içindeki çeşmemize 1920 yılında Hacı Arifağa su taşınmıştır. Burası içme suyu havzasıdır. Burada yapılacak sanayileşme, suyumuza ve diğer değerlerimize zarar verecektir. Devlet halkın yanında olmalıdır.”
Eyleme ilçede faaliyet gösteren siyasi parti temsilcileri de katıldı.
DEM Parti Dilovası ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Eylem Güleser, Kocaeli Milletvekili Ömer Gergerlioğlu, meclis üyeleri ve ilçe örgütüyle yakın zamanda bölgeyi ziyaret edip sorunu gündeme getirmeye çalıştıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Geçen hafta Dilovası Belediyesi meclis toplantısında Çerkeşli köyüne kurulmak istenen beton santralin halk tarafından tepki ile karşılandığını dile getirdik. Üzülerek bu konuda asıl sorumlu olanların ve Dilovası Belediye Başkanının tek bir kelime bile konuşmadığını gördük. Çerkeşli halkı bilgilendirilmeden, ÇED toplantısı yapılmadan beton santrali yapımı başlatılmış durumda. Buraya beton santrali yapılması durumunda bu yeşil alanda bulunan doğal kaynaklar ve köy halkı ciddi şekilde olumsuz etkilenecek. Zaten kirli akan bölgedeki dereler daha da kirlenecek. Çerkeşli köyü halkının yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.”
İYİ Parti İlçe Başkanı Emin Yılmaz ise santrale ilişkin teknik sorunlara dikkat çekti:
“Bu yeşil alana kurulmak istenen beton santralinin bazı teknik sorunları var. 1/1000 imar planlamasına göre 18 uygulaması yapılmadan daha önceki başkan ruhsatı vermiş. Firma ise yasal zemini aşarak bazı uygulamalar yapmış. Eğer bu alanda sade bir vatandaş bu yasal zemin dışı uygulamayı yapsaydı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri yıkıma gelirlerdi. Burada yapılan uygulama Çerkeşli köylüsü ve Dilovası halkına büyük bir saygısızlıktır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan olmayacağız. Yaşanabilir, temiz bir Dilovası istiyoruz. Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu’nu gerekeni yapma noktasında göreve davet ediyorum.”
Bölgede haddinden fazla sanayi yükü olduğuna dikkat çeken CHP İlçe Başkanı Servet Turhan, halihazırda köyün yakınındaki Diler ve Çolakoğlu fabrikaları yüzünden toza ve hava kirliliğine maruz kaldıklarını anlattı:
“Zamanında yemyeşil olan Dilovası’nın adını “Kanser Ovası” yapanlar, çevreyi kirleten sanayi kuruluşlarıdır. İlçe olarak çok az yeşil alanımız kaldı. Bugün burada toplandığımız alan da bunlardan biri. Bari bu alanlara beton dökmeyelim. Mevcut siyasi yönetim, maalesef halka hizmet yerine parası olan sanayiciye hizmet vermeye başlamıştır. Bu alanları bir rant alanı olarak görmektedir. Bizler de halkımızla birlikte bu rant girişimlerini engelleyeceğiz. 600 yıllık çınarın doğal kaynak sularının olduğu bu yeşil mesire alanını korumak için elimizden geleni yapacağız.”
Yeniden Refah Partisi Dilovası Belediye Başkan Adayı Ercan Oğuz, doğal alanlarının beton altında bırakılmak istenmesine karşı AKP ve MHP meclis üyelerinin ve milletvekillerinin ortada olmamasını eleştirdi: “Vatandaşa ‘hakkınızı biz savunacağız’ diyorlar ama halk bir sorunla karşılaşınca ortalıkta görünmüyorlar. Hiç kimseden beklentimiz ve korkumuz yok. Gayri meşru alınmış ruhsata karşıyız. Bu konuda hukuki süreç başlatacağız. Parti olarak konunun takipçisi olacağız.”
Saadet Partisi Dilovası İlçe Yöneticisi Metin Turan da bölge halkının iradesinin yok sayılarak işlerin Ankara’dan halledilmeye çalışıldığını kaydetti; “Burada kentine değil de kendine çalışan bir sistem uygulanıyor. Biat ve rant sistemi olduğu müddetçe olumlu hiçbir şey olmaz. Duyarlı halkımızla Kömürcüleri nasıl yendiysek burada yapılmak istenen yanlışı da yeneceğiz” dedi.
Seçim sürecinde vatandaşın kapısını çalıp oy isteyenlerin seçimlerden sonra halka hizmet yerine sorun yarattığını belirten Zafer Partisi Dilovası İlçe Başkanı Sevda Çon, “Burası çok güzel bir doğa alanı, burada 600 yıllık anıt ağaçlar var. AKP ve MHP burada halka kumpas kurmuş, köylülerimizi kandırmaya çalışıyorlar. Bizler her zaman köylümüzün yanında olacağız. Artık bu yağmacı düzene bir dur dememiz lazım” diye konuştu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…