Kocaeli‘de Karamürsel ilçesine bağlı Kızderbent Mahallesi’nde açılmak istenen taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Açılacak taş ocağı ile Yalova’da yapılmak istenen Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin edilmesi amaçlanıyor.
Bölge halkı ise yapılmak istenen baraja karşı olmadıklarını ancak açılacak taş ocağının mahallelerindeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirterek “Karadere ve Kınalı Barajları Malzeme Ocakları Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali” isimli projeye karşı çıkıyor.
Konuyla ilgili Yeşil Gazete’ye değerlendirmede bulunan Kızderbent Derneği Başkanı Enver Demirsoysal, “Taş ocağının yapılacağı yer yemyeşil bir orman. İçinde dere akıyor. Karamürsel’in en büyük yerleşim yerlerinden biri. Burada tarım ve hayvancılık yapılıyor. Proje gerçekleştirilirse hepsi büyük zarar görecek” ifadelerini kullandı.
Proje alanının 1 kilometre yakınında devlet tarafından desteklenen küçükbaş hayvan çiftliği olduğunu, daha önce de Devlet Su işleri tarafından bölgedeki tarımı geliştirmek için gölet yapıldığını hatırlatan Demirsoysal, “Devlet bir yandan tarımı ve hayvancılığı destekliyor, bir yandan da ‘burada çıkın’ diyor. Burada çelişki var” açıklamasını yaptı.
Projenin AKYA Proje Etüt Mühendislik Danışmanlık Ltd. Şirketi tarafından hazırlanan başvuru dosyasına göre kil ve kaya malzeme ocaklarının toplamda 91 bin 958 hektarlık bir alana kurulması planlanıyor.
Proje kapsamında biri içme diğeri sulama suyu amaçlı 2 baraj ve malzeme ocakları (andezit ocağı, A-B-C kil malzeme sahaları), kırma eleme tesisi ve hazır beton santrallerinin yer alması öngörülüyor.
Daha önce de Bursa ve Yalova il sınırları içerisinde toplamda üç tane taş ocağının açıldığını anlatan Demirsoysal, buradaki halk bu ocaklardan rahatsız. İnsanlar ‘Evlerimiz, tarlalarımız taş ve toprak içerisinde kaldı. Sürekli sallantılar yaşıyoruz’ diyorlar. 18-20 yıl önce açılan taş ocaklarını kapatamamışlar henüz” ifadelerini kullandı.
Yalova için baraj yapılmasına karşı olmadıklarını belirten Demirsoysal, “Su ihtiyacı olduğunu ve baraj yapılması gerektiğini söylüyorlar. Yapılsın o zaman. Biz sadece taş ocağına karşıyız” dedi.
Avrupa’da taş ocağı açılacak yerlerin özenle seçildiğini belirten Demirsoysal “Kıraç bir toprak seçilmesi, tarım ve hayvancılıktan uzak olması gerekiyor. Bizde ise yerleşim yerine bir buçuk kilometre uzaklıkta. Üstelik ormanın içinde bir arazi. Bu yüzden burada yapılmasını uygun görmüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bölge halkının yüzde 99.9’unun projeye karşı olduğunu belirten Demirsoysal, Kızderbent Derneği olarak da projenin iptal edilmesi için pek çok görüşme gerçekleştirdiklerini ve imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Yapılan açıklamada projeye neden kaşı çıktıkları şu şekilde açıklanıyor:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…