Kısa mesafe uçuşları için bir ‘ayar’ da PSG’ye: Hızlı tren kullanın

Fransa’da Birinci Futbol Ligi takımlarından Paris Saint-Germain (PSG) futbolcularının, Nantes‘ı 3-0 yendikleri deplasman maçına hızlı tren yerine uçakla gitmeleri “hava kirliliği” polemiğine yol açtı.

Fransız demir yolu şirketi SNCF Direktörü Alain Krakovitch, PSG Community Twitter hesabından kulüp oyuncularının uçak içinde eğlenmesinin yer aldığı görüntülü paylaşımına “Paris-Nantes (yüksek hızlı tren) TGV ile 2 saatten daha kısa mesafededir” yorumuyla tepki gösterdi.

Krakovitch, açıklamasının devamında, “Güvenlik, hız, hizmet ve çevreci ulaşım gibi özel ihtiyaçlarınıza, ortak çıkarlarımıza göre uyarlanan TGV teklifimizi yeniden hatırlatıyorum” dedi.

Kylie Jenner’ın özel jeti gündemde: Yüzde 1, iklim için üzerine düşeni ne zaman yapacak?

PSG’den yanıt: Tren yoktu

PSG ise, Associated Press‘in sorularına yanıt olarak, maçtan sonra takımı Paris’e geri götürebilecekleri, gece geç saatlerde TGV treni olmadığını ve bunun, geceyi Nantes’ta geçirmek zorunda kalmalarına neden olacağını söyledi.

Bir kulüp sözcüsü de PSG’nin “tüm koşullar yerine getirildiğinde trene binme fikrine hiç kapalı olmadıklarını” ve Fransız demiryolu şirketi SNCF ile görüştüklerini kaydetti. Ancak kulüp, charter uçuşlarının daha esnek olduğunu ve toplu taşıma araçlarını kullanırken oyuncuların ve kamu güvenliğini de dikkate alması gerektiğini de ekledi. Sözcü, ekibin kısa yolculuklar için otobüsleri giderek daha fazla kullandığını belirtti.

Fransız basınında da PSG’nin ulaşımda 1 saat 56 dakika süren yüksek hızlı tren yerine 1 saat kadar süren uçağı tercih etmesi eleştirildi. PSG’li ünlü futbolcu Lionel Messi‘nin yolculuklarında sık sık özel jet kullanması da sık sık gündeme getiriliyor.

Fransız merkezli Attac Derneği, Messi’nin hazirandan bu yana özel jetle 52 seyahat gerçekleştirmesiyle 1502 ton karbon salındığına, bunun, Fransa’da 1 kişinin 150 yıllık karbon ayak izine denk geldiğine dikkat çekerek jet kullanımının azaltılması çağrısı yapmıştı.

Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik

Fransa Profesyonel Futbol Ligi (LFP) 2020’de yaptığı araştırmada, 2019-2020 sezonunda Fransa birinci ve ikinci lig takımlarının seyahatlerinin yüzde 65’ini uçak, yüzde 31’ine otobüsle yapmasına karşın sadece yüzde 4’ünde tren tercih ettiklerini ortaya koymuştu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi