Kategoriler: KitapManşet

Kırsal Kalkınmada Alternatif ve Yeni Yaklaşımlar

Yazar:
Durukan Dudu

İnsanın içinde makalesi yayınlanmış bir kitap hakkında değerlendirme/inceleme yazısı kaleme alması ne kadar etik ve doğru, emin değilim.

Ama Yeşil Gazete’nin Kitap Eki olunca söz konusu olan, akan sular duruyor.

“Kırsal Kalkınmada Alternatif ve Yeni Yaklaşımlar”, Diyarbakır merkezli bir sivil toplum örgütü olan “Kalkınma Merkezi Derneği” tarafından Ocak 2012’de basıldı. Bu, kırsal kalkınma alanında G.Doğu’da son derece güzel ve bütüncül çalışmaları olan Kalkınma Merkezi’nin dördüncü yayını.

Murat Öztürk, M. Tahir Dadak ve Joost Jongerden editörlüğünde hazırlanan kitaba duyulan ihtiyacı “Editörün Notu” bölümündeki şu alıntı gayet iyi özetliyor :

“Dünyanın bir çok ülkesinde kırsal alanlara yönelik kalkınma politikaları hayata geçirilmektedir. Kırsal alandaki toplulukların gelişmesine yönelik yapılan planlamalar veya gerçekleştirilen uygulamalar bir çok farklı yaklaşımı içermektedir. Özellikle son yıllarda kırsal alanlarda uygulanan klasik politikaların handikapları ve bu çalışmaların yararlanıcı gruplar üzerinde kimi zaman oluşan olumsuz etkileri de olabilmekte ve olumsuzlukları bertaraf etmek amacıyla farklı arayışlar gündeme gelmektedir. Klasik kalkınma yaklaşımlarına alternatif olarak niteleyebileceğimiz, insan ve çevrenin korunmasını odağına alan bu yaklaşımlara ilişkin bir bütünlük sağlamanın güç olmasına rağmen çeşitli arayışlar, uygulamalar gerçekleştirilmekte ve bunların sonuçları da tartışılmaktadır.”

Kitap, kırsal kalkınmanın farklı alanlarında çalışan Türkiyeli ve yabancı dokuz yazarın makalelerinden oluşuyor. Bu konular toplumsal cinsiyetten kadın emeğine, bütünlükçü arazi kullanım ve sürdürülebilirlik kavramından gıda üretim ve tüketim dağılım ve ağlarına, neo-liberal politikalarla yoksulluk bağlantısından “köylülük” kavramına kadar geniş bir perspektife yayılıyor.

Kitabın diğer bir ilginç özelliği de Kürtçe ve Türkçe basılmış olması: Türkçe makaleler ve bunların Kürtçe çevirisi üst üste konarak aynı ciltte basılmış.

Benim de “Kalkındıran Sürdürülebilirlik Yolunda: Bütünlükçü Mera Yönetimi” adlı makalemle yer alma şansına eriştiğim kitaba Kalkınma Merkezi Derneği’yle ya da Heinrich Böll Stiftung Vakfı‘yla iletişime geçilerek ücretsiz olarak temin edilebilir. Aynı zamanda Kalkınma Merkezi’nin web sitesinde pdf formatında indirilebilir.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024