Kenya'nın yeni Başkanı William Ruto. Fotoğraf. AP /Brian Inganga
Geçen ay Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ve Salı günü Kenya’nın beşinci Cumhurbaşkanı olarak yemin eden William Ruto, iklim değişikliğinin hükümetin gündeminin anahtarı olacağını söyledi.
Nairobi‘deki Moi Uluslararası Spor Kompleksi‘nde yaptığı açılış konuşmasında “Ülkemizde kadınlar ve erkekler, gençler, çiftçiler, işçiler ve yerel topluluklar iklim acil durumunun sonuçlarına maruz kalıyor” diyen Ruto, Birleşmiş Milletler‘in (BM)dünyanın kömür, petrol ve gaza olan bağımlılığını azaltma çağrılarını yineledi:
“Küresel ısınma seviyelerini 1,5 derecenin altında tutmak, ihtiyacı olanlara yardım etmek ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı sona erdirmek için acilen harekete geçmeliyiz.”
Kenya’nın istihdamı, yerel ekonomileri ve sürdürülebilir sanayileşmeyi destekleyecek temiz enerjiye geçiş yapacağını belirten yeni Başkan, ülkenin 2030 yılına kadar yalnızca güneş, rüzgar ve jeotermal enerji ile üretilen elektriğe tam ve adil bir geçiş yapacağına bundan tüm toplulukların yararlanacağına söz verdi:
“Bütün Afrika devletlerini bu yolculukta bize katılmaya çağırıyoruz. Afrika dünyayı yönetebilir. Yenilenebilir enerji için muazzam bir potansiyele sahibiz. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin maliyetlerinin düşürülmesi, bunu en uygun enerji kaynağı haline getiriyor.”
Kenya’nın Meteoroloji Dairesi eski başkanı Evans Mukolwe ise taahhütleri memnuniyetle karşılasalar da , Afrika’daki mevcut yıkıcı kuraklığın hidroelektrik gücünü ciddi şekilde baltaladığı göz önüne alındığında, bunun ‘iddialı bir’ hedef olduğunu söyledi.
Mukolwe, jeotermal ve güneş enerjisini artırmak için kasıtlı çabalar gösterilmedikçe Başkan’ın yeni hedefine ulaşmasının zor olabileceğini düşünüyor.
Başkan Ruto görevi, iki dönem hizmet ettikten sonra istifa eden Başkan Uhuru Kenyatta‘dan devraldı. Ruto ayrıca kıtanın iklim konularındaki en yüksek karar alma organı olan Afrika İklim Değişikliği Devlet Başkanları Komitesi‘nin başkanı olarak da Kenyatta’nın pozisyonuna geçecek.
Ruto’nun hedeflerinden biri de Kasım ayında Mısır‘da yapılacak olan BM iklim konferansı (COP27) sırasında , iklim değişikliğinin etkileriyle uğraşan ulusları desteklemek için kıtaya finans ve teknoloji sağlanması müzakerelerinde kıtaya liderlik etmek.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…