Kategoriler: ManşetTarım-Gıda

Kentsel Tarım alanı dünya ölçeğinde 28 Avrupa Birliği ülkesi büyüklüğünde

Yazar:
Haber Merkezi

Mark Kinver’in BBC News’de yayınlanan haberini, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Ayşe Koçak‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

 * * *

Bir araştırmaya göre kentsel tarımcılık küresel gıda güvenliği üzerinde giderek daha önemli bir rol oynuyor. 

Araştırmacılar uydudan elde ettikleri verileri kullanarak kentlerin çevresindeki 20 kilometreye kadar yayılan alana baktı ve buralarda yer alan tarımcılık faaliyetlerinin toplamının 28 Avrupa Birliği ülkesi büyüklüğünde olduğu sonucuna vardı. Uluslararası bilim insanları grubu bu sonucun kırsal alanlara yoğunlaşan tarımcılık araştırma ve geliştirme çalışmalarını etkilemesi gerektiğini söylüyor.

Araştırmacılar uydudan elde ettikleri verileri kullanarak kentlerin çevresindeki 20 kilometreye kadar yayılan alana baktı ve buralarda yer alan tarımcılık faaliyetlerinin toplamının 28 Avrupa Birliği ülkesi büyüklüğünde olduğu sonucuna vardı

Araştırmanın sonuçları Çevresel Araştırma Mektupları dergisinde bulunuyor.

Araştırmanın yazarlarından ve Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü (IWMI) araştırmacılarından Pay Drechsel “Bu kentsel gıda üretimi üzerine küresel ölçekte yapılan ilk çalışma” diyor.

“Kentsel tarımcılıkla ilgilenen insanlar vardı ancak bu konunun detaylarını bilmiyorduk. Diğer tarımcılık sistemlerinden farkı neydi? Bu araştırma bize kentsel tarımcılığın sandığımızdan çok daha büyük ölçekte yapıldığını gösterdi”. Grup, araştırmanın aslında fazla ihtiyatlı bir tahminde bulunmuş olabileceğini, çünkü araştırmanın sadece nüfusu 50 binden yüksek olan kentsel alanlara yoğunlaştığını belirtiyor.

Kentsel dünya

Dr Drechsel, kentsel tarımcılık faaliyetinin diğer tarımcılık sistemleriyle karşılaştırıldığında şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldığını söylüyor. Örneğin Güney Asya’da pirinç üretiminin yapıldığı toplam arazi, dünyadaki kentsel alanlarda tarım yapılan alandan daha küçük.

Büyüyen kentsel tarımcılık sektörü sürdürülebilir su yönetimiyle ilgili soruları da beraberinde getiriyor.

Aynı şekilde, sahra-altı Afrika’da mısır üretiminin yapıldığı toplam alan dünyanın diğer bölgelerindeki kentsel üretim alanlarından daha geniş değil.  Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun %50’si artık kentsel alanlarda yaşıyor, bu da dünyadaki tarımın değişen manzarasını açıklıyor.

Dr Drechsel “Masanın çiftliğe daha da yaklaştığını söyleyebiliriz” diyor.

“Hindistan’a baktığımızda en ilginç etmenin ülkedeki şehir ve kasaba çokluğu nedeniyle bütün ülkeyi kentsel ya da yarı kentsel olarak ayırabilir olmamız. Bu durum kentlerin çevreye yaptıkları etki bakımından birçok sonuç doğurabilir, çünkü kentler suyu alıp yerine kirli atık bırakıyor” diye ekliyor.

Dr Drechsel, Gana’yı örnek vererek sebze üreticilerinin çoğunun mahsullerini kirlenmiş su ile suladığını, Akra’da ise ev su atıklarının %10’unun dolaylı olarak kentsel tarımda yeniden kullanıldığını belirtiyor.

California Üniversitesi Berkeley’den Anne Thebo, araştırmanın “kentsel mahsul üretimini bölgesel ve küresel boyutta daha iyi anlamaya yönelik önemli bir adım olduğunu, özellikle şehirlerin biraz dışındaki bölgelere tarım alanları ekleyerek buraların kentsel su ve gıda yönetimi için gerçekten ne anlama geldiğini gözlemleyebileceğimizi” söylüyor.

Dr Drechsel tarım ve kentsel gelişim politikaları arasındaki uyumu teşvik etmenin önemli olduğunu söylüyor. Ancak bunun gelişmekte olan ülkelerin çoğunda olmadığını, çünkü kentsel dağılmanın bu ülkelerde çok daha hızlı oluştuğunu; yasal ve idari altyapının kentsel gelişim politikalarına ayak uydurabilecek durumda bulunmadığını vurguluyor

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Mark Kinver

Yeşil Gazete için çeviren: Ayşe Koçak

(Yeşil Gazete, BBC News)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024