Kentsel dönüşüme zorlanan Tozkoparan Mahallesi’nde belediye elektrik ve suyu kesiyor

Yazar:
Elif Ünal

İstanbul‘un Güngören ilçesinde yer alan ve mahallelinin itirazlarına rağmen kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmak istenen Tozkoparan Mahallesi‘nde elektrik, su ve doğal gaz bağlantıları kesilmeye başlandı.

Tozkoparan Mahallesi’nde oturan bir mahalle sakini Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Belediye ekipleri polisle birlikte gelerek alt yapıyı kesmeye başladı. Şu anda üç binada kesildi. Sırayla ilerliyorlar” ifadelerini kullandı.

Gerekli inceleme yapılmadı

Mahallede bulunan 900 konut şu anda depreme dayanıklı olmadıkları iddia edilerek 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile geri dönüşüme sokulmak isteniyor.

Ancak mahalle sakinleri ise binalarının sağlam raporu olduğunu ve mahallelerinin yıkılmasını istemediğini belirtiyor. Binalarda inceleme yapılmadan dış gözleme dayanarak rapor hazırlandığını belirten vatandaşlar binalardan karat örnekleri alınmasını ve incelemelerin yapılmasını talep ediyor.

Davalar tek mahkemede toplandı

Bu uygulamaya karşı 33 ayrı dava açtıklarını ve sonucunda yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını aktaran mahalle sakini, “Bu karara onlar itiraz etmişti. Biz ayrı ayrı dava açmamıza rağmen bütün davalar 10’uncu İdare Mahkemesi’nde toplandı. Davaların bir kısmı için itirazlar kabule edildi” dedi.

Davaların farklı hakimler tarafından incelenmesini inceledikleri için ayrı dava açmayı tercih ettiklerini belirten mahalleli, “Ancak beldiye ve bakanlık hepsinin bir yerde toplanmasını istedi” ifadelerini kullandı.

‘Yeniden tebligat yapılmadı’

Daha önce kendilerine tebligat yapıldığını ancak mahkeme sürecinden sonra yeniden tebligat yapılması gerekirken doğrudan alt yapıyı kesmek için geldiklerini aktaran mahalle sakini, “Güngören Belediyesi’nin hukuksuz işlemiyle karşı karşıyayız” tepkisini gösterdi.

Mahallenin yıkımına karşı çıkılmasının bir başka nedeni ise orada oturan yurttaşlara herhangi bir sözleşmenin hala sunulmaması.

‘Sözleşmemiz hala yok’

Aralık ayında bölgeyi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum halka birkaç gün içerisinde sözleşmelerinin sunulacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Yeşil Gazete’ye konuşan mahalle sakini, “Bırakın günleri aylar geçti hala bir sözleşme yok ortada. Bize ne verilecek, ne zaman verilecek ve bizden ne isteniyor? Biz bu soruların cevabını almadan bizden mahalleyi boşaltmamız isteniyor” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş
Yazar:
Elif Ünal

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024