Kazdağları’nda siyanürlü altına karşı ‘su ve vicdan nöbeti’ başladı

Yazar:
Haber Merkezi

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasındaki siyanürlü altın madenine karşı bölge halkı, çevre örgütleri ve Çanakkale Belediyesi ‘su ve vicdan’ nöbetine başladı.

BirGün Gazetesi’nden Anıl Ataş’ın haberine göre altın madeni açılmak istenen Kirazlı-Balaban’da 26 Temmuz’da başlayan nöbet Kazdağları’ndaki maden faaliyetlerine son verilinceye kadar devam edecek.

ÇED olumlu kararına karşı açılan dava henüz sonuçlanmadan Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından verilen “Gayrisıhhî Müessese”izniyle sahada fiilen çalışmalarına başlayan Alamos Gold’un taşeronu olan Doğu Biga Madencilik, bölgede 195 binden fazla ağacı katletmişti.

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği temsilcilerinin ağaç katliamının yapıldığı, madencilik faaliyetinin yürütüldüğü alanda yapılan incelemenin ardından gerçekleştirilen basın açıklamasıyla firmanın yaşam alanlarına dönük bu saldırısına karşı alanı terk etmesi için üç gün süre vermişti. Süre sonunda firmanın alandan çekilmemesi üzerine Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından ‘su ve vicdan nöbeti’ kararı alındı.

Süreçle ilgili BirGün’e konuşan Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Çanakkale halkına belediye temiz su götürmekte mükelleftir. Çanakkale Belediyesi de buradan yola çıkarak kendi halkının zehirlenmesine, suyunun kirletilmesine izin vermeyecek. Nöbetimiz kitleselleşerek devam edecek. Bu firma bu alandan çekip gidene kadar, Kaz Dağları’ndaki madencilik faaliyetinin işgali son bulana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi’nden Pınar Bilir de, bölgenin kendine ait bir ekosistemi olduğunu vurgulayarak, “Burayı korumak için herhangi bir evraka veya belgeye gerek yok. Burası doğal yaşamında zengin bir coğrafya, böyle bir coğrafyada böyle bir yatırım olamaz. Bu kabul edilebilir değil. Biz de hem burayı hem de hayatımızı korumak için nöbete başladık” ifadelerini kullandı. Nöbetin eylemlerinin  son noktası olduğunu belirten Bilir, “Maden çalışmaları son bulana kadar 7/24 burada olacağız, her gün de inşaat alanının önünde açıklamalarımızı yapacağız. Biz burada yaşam mücadelesi veriyoruz, hayatlarımızı iki üç kişinin cebi dolsun diye satacak değiliz” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de açıklamalarıyla nöbete destek verdi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024