Sokakta yaşayan hayvanlar için ötanazi talebinin yer aldığı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘nin Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nden AKP ve MHP‘li vekillerin oylarıyla geçmesinin ardından kamuoyundan tepkiler yükselmeye başladı. Gündeme getirilmesinden bu yana zaten tepkilerin odağında olan tasarının yasalaşması tepkileri artırdı. Kimisi TBMM’deki oylamaya katılmayan muhalefet vekillerine tepki gösterirken kimisi de iktidar partisinin böyle bir ölüm yasasını meclise getirmiş olmasına tepki gösteriyor.
Öte yandan ana muhalefet partisi lideri Özgür Özel, yasanın hukuka aykırı olduğunu yürütmeyi durdurma talebiyle Anayasa Mahkemesi‘ne götüreceklerini belirtti.
Birçok sivil toplum örgütü de yasa henüz tasarıyken tepkilerini sokaklardan sosyal medyaya kadar birçok alanda göstermiş, çeşitli eylemlerde bulunmuştu. Yaşam İçin Yasa oluşumu da bunlardan biriydi. Tasarının Meclis’ten geçmesinin ardından oluşumun sosyal medya hesabından tepki gösterilerek “Bu yasayı kabul etmiyoruz” denildi. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Tüm muhalefet vekillerini sözünü tutmaya ve yasayı uygulamamaya davet ediyoruz. 66 gündür meydanlardan sesleniyoruz: Toplayamazsın, Hapsedemezin, Öldüremezsin! Tüm şehirlerde/ilçelerde/mahallerde herkesi sokağa ve yerelde hayvanlar için tek vücut olmaya davet ediyoruz. Yasayı sokakta biz yazacağız!”
Change.org Türkiye’nin sosyal medya hesabından ise tasarının yasalaşmasının ardından TBMM’de tasarının oylanmasının ardından verilen bir kareyle ilgili şu paylaşım yapıldı:
“Katliam hatırası…
Yasa geçti, ‘evet’ diyenler gülerek poz verdi!
Sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören 17 maddelik ‘katliam yasası’ sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Yapılan oylamada 275 ‘Evet’, 224 ‘Hayır’ oyu kullanıldı.
Halkın tepkilerine rağmen alelacele geçirilen katliam yasasının ardından Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi.”
Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi’nin (BurHAk) sosyal medya hesabından da “Meclis kanun teklifi tutanaklarını incelediğiniz zaman, çok benzer bir örüntü karşınıza çıkıyor. AKP-MHP kanun teklifi getiriliyor. Muhalefet önerge veriyor. Önergeler istisnasız reddediliyor. Her madde için muhalefetin önergeleri okunuyor. Milletvekilleri önergenin gerekçesini açıklamak için kürsüye geliyor. Bu süreçte iktidar partisi vekilleri genelde salonda olmuyor. Önergeyi reddetmek için geliyorlar. Sonra maddelerin geçirilmesi için geliyorlar. Bir istatistiki çalışma yapılsa büyük ihtimalle, AKP-MHP vekilleri arasında fikir çeşitliliği (kabul veya ret kararları) olmadığı ortaya çıkar. Bu durumda muhalefetin önergeleri ya da gerekçeleri ne kadar makul olursa olsun yapılan kanunda bir etkisi olmuyor. Muhalefet tarafından verilen, sanırım gerekçeyi açıklamak için konuşma fırsatı yaratmak için ‘şeklinde’ kelimesinin ‘biçiminde’ olarak değiştirilmesi için bir önerge verildi. Bu önerge de kabul edilmedi” denildi ve şunlar eklendi:
“Tüm tutanak özetleri bu şekilde. Hayvanlarla ilgili yasa teklifi görüşmeleri de bu minvalde geçti ve geçiyor. Birçok milletvekili yasaya neden karşı çıktığımızı net, makul ve ayrıntılı bir şekilde kayıtlara geçirdiler. Ancak, bu kitlesel katliam karşısında yapılabilecek tek şeyin kayıtlara doğruların geçmesi olması çok trajik. Çünkü kayıtlar, hayvanlarının hayatını kurtarmayacak. Yasanın en kilit maddesi olan, hayvanların her türlü gerekçeyle öldürülmesine yol açacak 5. Maddesi, diğer tüm maddeler gibi takriben üç saniyede geçti. Biraz son zamanlarda moda olan olumlamalar gibi. ‘Hayvanların ölmesini istiyorum, tüm enerjilerimi buna yönlendiriyorum, evrenden katliam niyet ediyorum. Ve öyle de oldu!’. Emir üzerine, aceleyle ve acemice yazılan, adaletsiz, vicdansız ve bilimsellikten uzak bu yasayı kabul etmiyoruz ve tüm muhalefet parti belediyelerinden bu kanunu uygulamayacaklarını tekrar duymak istiyoruz.”
Yurttaşlar ise tepkilerini sosyal medya üzerinden “#YasayıGeriÇek” etiketiyle tepkilerini dile getiriyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…