Kategoriler: Hayvan HaklarıManşet

Katliam yasasına tepki büyüyor: ‘Öldüremezsin!’

Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik hazırlanan yasa tasarısına karşı tepkiler büyüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Ayrıca, 158 yazar ve sanatçı yasa tasarısına karşı imza kampanyası başlattı. İzmir ve Ankara‘da düzenlenen protesto eylemleriyle yasa tasarısına karşı tepkiler sokaklara taşındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sokakta yaşayan hayvanların bakımevlerinde tutulması ve sahiplendirilmemeleri halinde “uyutma” yöntemine başvurulacağını ifade etmesi üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Kimse kimseyi tehdit etmesin; birilerinin kararıyla bu topraklarda milyonlarca canın katledilmesine asla izin vermeyiz” dedi. Özel ayrıca, “Hayvan Hakkı Fonu”nun kurulması gerektiğini belirtti.

Özel, hayvanların kısırlaştırılması ve bu süreç için fon oluşturulmasının önemini vurguladı. “Bu fona vergilerden, at yarışından, Spor Toto’dan ve lotodan katkı yapılması gerekiyor” diyen Özel, öldürmenin bir çözüm olmadığını ifade etti.

Yazar ve sanatçılardan imza kampanyası: ‘Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin!’

AKP’nin hazırladığı yasa taslağına karşı 158 yazar ve sanatçı imza kampanyası başlattı. Yaşam savunucusu aydınlar, sokakta yaşayan canlıların yanında olduklarını belirterek, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” dediler. Sanatçı ve yazarlar, sokakta yaşayan hayvanların şiddetten korunarak özgür biçimde yaşamalarını sağlamak gerektiğini vurguladı.

Aydınlar, yasa tasarısının toplumdaki şiddet sarmalından ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, sokakta yaşayan hayvanların yaşam haklarını korumak için yaratılacak her türlü kamusal çözümün parçası olmaya hazır olduklarını açıkladılar.

Sokakta yaşayan hayvanlar için adalet mitingi düzenlenecek
Bahçeşehir Üniversitesi’nden ‘sokakta yaşayan hayvanlar’ raporu: Katliam çözüm değil
Hayvan haklarında Batı’nın ilerisinden Türkiye’nin gerisine

Erdoğan’ın başını çektiği yasa tasarısına karşı İzmir ve Ankara’da sokağa çıkan hayvan dostları, muhalefete çağrıda bulundu. İzmir’de, sivil toplum örgütleri Baro önünde buluşarak Türkan Saylan Kültür Merkezi‘ne yürüdü. Eylemde “Uyutma değil öldürme, katliam yasasına hayır” pankartı taşındı ve “Barınaklarınız kan kokuyor” sloganları atıldı.

Ankara’da ise “Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi” Çankaya Belediyesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi de eyleme destek verdi. Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi‘nden Burcu Erbil, “AKP, sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Kar getirmeyen her şey yok edilmek isteniyor” dedi.

Eylemciler, muhalefetin Meclis‘te ortak bir ses çıkararak yasa tasarısına karşı durmasını istedi. İzmir’de 2 Haziran Pazar günü 13:00’te Gündoğdu Meydanı’nda büyük bir miting düzenleneceği duyuruldu. Eş zamanlı olarak İstanbul Yenikapı’da da bir miting düzenlenecek. TİP sözcüsü Sera Kadıgil de konuşmasında bu mitinge katılım çağrısında bulundu.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi: ‘Merhamet değil adalet istiyoruz’

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sokakta yaşayan köpeklerin tecrit ve katliamını içeren yasa tasarısına dair tehditkâr sözlerine sert tepki gösterdi. İnisiyatif, “Türkiye’nin güvenlik sorunu köpekler değil, iktidarın düşmanlaştırıcı dili ve yok etmeye odaklı politikalarıdır” dedi​​.

İnisiyatif, “Hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasın, ders vermeye kalkmasın. Sokakta yaşayan köpekleri barınaklarda toplayacağız, hayvanseverlerin hepsini sahiplenmesi halinde ‘sonraki adıma (öldürmeye) gerek kalmayacak” şeklindeki açıklamaya karşı, “Biz merhamet değil adalet istiyoruz! Köpekler sizin ve kimsenin merhametine kalmasın” diyerek yanıt verdi​​.

Bildiriye göre, Türkiye’de sokakta yaşayan hayvanların bakımını yıllardır ihmal eden devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin eksikliklerini hayvanseverlerin kapatmaya çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, hükümetin sokak köpeklerini tecrit edip öldürme planlarının kabul edilemez olduğunu vurgulayan İnisiyatif, iktidarı halkı yanlış bilgilendirmekle de suçluyor​​.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi