Kategoriler: Hayvan HaklarıManşet

Katliam Yasası TBMM’den geçti, CHP ‘yürütmeyi durdurma’ için AYM’ye gidiyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,  TBMM Genel Kurulu‘ndan geçti.

17 maddelik yasa teklifinin görüşme sürecinin hızlandırılması için Meclis’in çalışma saatleri uzatılmıştı. İlk 5 madde dün (29 Temmuz) kabul edilmişti. Teklifin 5. maddesi ise kamuoyundan en büyük tepkilerin gösterildiği maddelerden biriydi. Bu madde sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesinin yolunu açıyor. Öte yandan söz konusu yasa teklifinin gündeme gelmesinin ardından Türkiye’nin dört bir noktasında yurttaşlar sokak hayvanlarının yaşam hakkını savunmak için eylemler, nöbetler, basın açıklamaları yapmıştı.

Ancak sokakta yaşayan hayvanlar ile ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sabaha karşı 17 maddesiyle birlikte TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Meclis, oylama sonrası 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

Resmi Gazete‘de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek yasa tasarısının oylamasına 594 milletvekilinin 500’ü katıldı. Söz konusu katılım oranı ise ayrıca tepki çekti. Yurttaşlar katılımın az olmasının yasa teklifinin geçme nedenlerinden biri olduğu yönünde eleştirilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi.

Öte yandan oylamaya katılan 275 milletvekili yasa tasarısını kabul ederken, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

CHP lideri Özgür Özel, yürütmeyi durdurma talebiyle yasayı Anayasa Mahkemesi‘ne götüreceklerini söyledi.

‘Katliam’ görüşmeleri öncesinde Meclis’e ziyaretçi yasağı, hak savunucularından başkente miting çağrısı
Erdoğan ‘katliam yasası’nı savundu: ‘Bu işi’ Meclis tatile girmeden bitireceğiz!
‘Katliam’ görüşmeleri öncesinde Meclis’e ziyaretçi yasağı, hak savunucularından başkente miting çağrısı

Hangi vekiller imzaladı?

TBMM’de hangi partiden hangi vekilin oylamaya katılıp katılmadığını, ne oy verdiğini buradan görebilirsiniz.

Yasa teklifinin geçmesinin ardından TBMM’de çekilen fotoğraf.

Teklifte neler var?

Teklifle; Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilecek. Buna göre;

  • Kanun’un amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek.
  • Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık şekilde tanımlanacak.
  • Kanun’daki “yakala-kısırlaştır-sal” maddesi kaldırılıp yerine “yakala-kısırlaştır-tut” yazıldı. Bu nedenle “hayvan bakımevi”; yani barınak tanımında değişiklik yapılacak. Barınakların tanımı, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştirilecek.
  • “Sahipsiz ve güçten düşmüş” hayvanların barınaklara toplanması ve buralarda “rehabilite” edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek.
  • Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi yürürlükten kaldırılacak.
  • Yerel yönetimler, yani belediyeler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan barınakları kurarak bakımlarını ve tedavilerini yapacak.
  • Barınaklara alınan hayvanlardan “rehabilite edilen köpekler” sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri için barınaklara alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Veterinerlere ‘öldürme’ yetkisi/koşulu

  • Barınaklara alınan köpeklerden “insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına”, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir.
  • Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” hükümleri uygulanacak.
  • Belediyeler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
  • Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, barınaklara götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasını ve yerel yönetimlerin görevlerini yerine getirmesi amaçlanacak.
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024