Fotoğraf: Ali Dinç/bianet.
TBMM Genel Kurulu‘nun gündemindeki yasa tekliflerinin görüşme sürecini hızlandırmak için AKP’nin önerisiyle, Meclis’in çalışma saat ve günleri uzatıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, AKP’li vekillere “Asla taviz yok, bu işi Meclis kapanmadan önce bitirin” talimatı gereği, sokakta yaşayan köpeklerin toplatılması ve öldürülmesinin yolunu açan teklifin de bu hafta sonu jet hızıyla Genel Kurul’a getirilmesi bekleniyor.
Görüşmeler öncesinde Meclis’e, 26 ile 29 Temmuz tarihleri arasında ziyaret yasağı getirildi.
Yasa teklifinin Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde hayvan hakları savunucuları komisyon salonuna alınmamış, koridorlarda bekletilmiş; Meclis’te sabahlayanlar hem bu durumu hem de teklifin geri çekilmemesini sloganlarla protesto etmişti.
Erdoğan ise salı günü yaptığı AKP Grubu konuşmasında, yasa tasarısını protesto edenlere ve milletvekillerine “edepsiz” dedi ve hak savunucuları ile meslek örgütü temsilcilerinin Meclis’e girişinin yasaklanmasını istedi:
“Birileri geliyor, Meclis’e taşınıyor. Koridorları işgal edip Meclis altında milletvekillerine katil diye bağırabiliyor. Milletvekili, milletin temsilcisidir. Biz bu densizliğe pabuç bırakacak bir grup değiliz. Biz 3-5 marjinal karakterin çığırtkanlık yaparak, bağırarak Meclis’i çalışamaz hale getirmesine eyvallah etmeyiz. Bu meseleyi Meclis tatile girmeden önce taşkınlıklara prim vermeden yasalaştırarak sokaklarımızı güvenli hale getireceğiz. Asla taviz yok, bu işi bitireceğiz.”
Hak savunucuları bu kararın, ‘katliam yasası’nın sessiz sedasız geçirilebilmesi için alındığını düşünüyor.
TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan ve perşembe gecesi ilk 18 maddesi kabul edilen vergi paketinin bu akşam bitirilmesi halinde, sokakta yaşayan köpeklerinin barınaklara alınması ve salgın hastalık, kuduz riski gibi nedenlerle öldürülmesinin yolunu açan Hayvanları Koruma Yasası’nda değişiklik yapan yasa teklifinin de hemen gündeme alınması bekleniyor.
TBMM Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada ise milletvekillerinin “daha etkin” çalışabilmeleri yasağa gerekçe gösterildi: “Gündemin yoğunluğu nedeniyle sayın milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına daha etkin katılabilmeleri için belirtilen tarihler arasında Türkiye Büyük Millet Meclisine görevliler dışında ziyaretçi ve araç girişi yapılmayacaktır.”
Katliam tasarısının bir an önce görüşülerek yasalaşmasının istenmesi ve Meclis’in bu sırada kapılarının kapatılmasına karşı hak savunucuları 28 Temmuz Pazar günü, başkentte Büyük Ankara Mitingi düzenleme kararı aldı.
Miting Anıt Park’ta saat 16.00‘da başlayacak.
Ülke genelinde yasaya karşı çıkan herkese yapılan çağrıda; “Pazartesi günü meclise gelecek olan kanlı yasaya dur demek için tüm Türkiye Ankara Anıt Park’a geliyor. Sen de bu kanlı yasanın meclisten geçmemesi için ses ver. Meclis’te yasa oylanana kadar miting alanında oturma eylemi yapılacaktır” denildi.
Ankara’da Sakarya Caddesi‘nde polis müdahaleleri ve gözaltılara rağmen süren yaşam nöbetleri ise 64’üncü gönüne ulaştı.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi aktivistleri de 27 Temmuz Cumartesi günü 19.30′da Kadıköy İskele Meydanı‘nda düzenlenecek Büyük İstanbul Buluşması‘na İstanbulluları ve katliama karşı olan herkesi “yasayı durdurmak için” protesto etmeye davet etti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…