Belgesel: Hakan TOSUN
*
2000’li yılların başıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Kaş’ta kaçak yapıların önü alınamıyor. Tarım ve hayvancılıkta devlet desteğinin azalması, ithal ürünlerin serbest bırakılmasıyla yeteri kadar gelir elde edemeyen Kaş çiftçisi evlerini apart turizmine açmak zorunda kalıyor. Bu durum tarlaların ekilmemesine ve üretimin durmasına sebep oluyor.
Apart turizmini tüketime dayalı bir gelir kaynağı olarak değerlendiren bölge halkı bu gidişle Kaş’a ilerleyen yıllarda çok daha fazla ilgi olacağını ve Bodrum, Marmaris, Çeşme, Kuşadası gibi bir yer olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Kaçak ve ruhsatsız yapılar için yerel belediye tarafından kesilen cezaların önemli bir gelir kaynağına dönüştüğü ve siyasi rantın bir parçası olduğu iddia ediliyor.
Birkaç yıl öncesine kadar zeytinliklerin ve yabani harnup ağaçlarıyla makiliklerin bulunduğu deniz manzaralı yamaçlarda belli aralıklarla betonarme binaların yükseldiği görülüyor.
Kaş ve Kalkan çevresinde hızla artan betonlaşma, bu betonlaşmayı “yasal hale getirmeyi” öngören imar planlarına yönelik açılan davaların uzun sürmesi nedeniyle yasa dışı olarak devam ediyor.
İşte Kaş’ta yaşayan vatandaşlardan Kaş’ın hikayesi:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…