Kaş Marina’ya ticari alanlar, otel ve SPA merkezi eklemek için imar planında değişiklik planlanıyor.
Kaş Çevre Derneği, denizi kirletecek, sit alanını tehdit edecek, trafik ve otopark sorununu artıracak, Kaş’ın kendine özgü; doğa ile bütünleşik yerel/butik turizm ve alışveriş geleneğini bozacak, Kaş’ın esnafını ekonominin dışına itme tehlikesi taşıyan, kamu yararı bulunmayan otel /AVM projesinin geri çekilmesini talep etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’ni plan değişikliğini iptal etmeye çağıran Kaşlılar, Change.org üzerinden bir de imza kampanyası başlattı.
Kaş Yat Limanı (Kaş Marina), 2008 yılından beri, yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına Makyol-Setur ortaklığı olan Makmarin A.Ş. tarafından işletiliyor.
İmar planı değişikliğiyle, limana “otel, ticari alanlar, spa ilavesi” ve ilave iki yüzer iskele yapılmak isteniyor.
Bunun için de;
talep ediliyor.
Marina için imar planı değişikliği teklifi Kaş Belediye Meclisi‘ne daha önce üç defa gelmişti. 4 Ocak 2021’de oybirliğiyle ret, 1 Temmuz 2022 tarihinde oyçokluğuyla ret (AKP kabul, CHP-İYİP-MHP ret) ve 1 Mart 2023 tarihinde de oyçokluğuyla kabul (AKP-MHP oylarıyla kabul) kararı çıktı.
Antalya Büyükşehir Meclisi’nde ise iki kez gündeme alındı. İlkinde oy birliğiyle reddedilirken ikincisinde plan değişikliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na iade edilmesi kararı alınarak gündemden çıkarıldı.
Ancak 27 Temmuz 2023 tarihli İmar Komisyonu’nda genişletmeye oy birliği ile onay verildiği öğrenildi. Kararın 7 Ağustos 2023 tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclis gündemine getirileceği tahmin ediliyor.
Kaş Çevre Derneği, firmanın sunduğu projeye göre bu plan değişikliği ile Marina’nın doğu tarafındaki yat bakım çekek alanının denize sıfır bandına yeni ticari amaçlı binalar (dükkânlar) yapılacağını, batı tarafındaki otel binaları yükseltilerek oda kapasitesi artırılacağını ve denize 2 yüzer iskele daha konulacağını, bunun da aşağıdaki sorunlara yol açacağını söylüyor:
2014 yılında BAKA-Kalkınma Bakanlığı-Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği için hazırlanan “KAŞ DENİZ VE KIYI ALANLARINI KORUMA, GELİŞTİRME VE YÖNETİM PROJESİ” başlıklı raporda aşağıdaki saptamalara yer veriliyor:
Yatların mutfak ve lavabo suları (gri su) doğrudan denize aktığına işaret eden Dernek, özellikle Covid salgını döneminde ve sonrasında yat bağlama yoğunluğu ve yatlarda sürekli veya uzun süreli yaşayan insan sayısı arttığına vurgu yapıyor: “Bu durum deniz kirliliğini de beraberinde getirmektedir. Teklif edilen imar değişikliği kapsamında, bağlama kapasitesindeki %25 oranındaki artışın (122 tekne) Bucak Denizi’ndeki kirliliğini artıracağı şüphesizdir.”
Denizin tam kıyısına yapılacak 6,5m. yüksekliğindeki yapılar, giriş bölgesindeki 6m. yüksekliğindeki duvarlar,
Kaş’ın en büyük sorunlarından biri gitgide yoğunlaşan araç trafiği ve park sorunudur. Marina otoparkları şu anda bile yetmemektedir. İki katı yatak kapasitesi arttırılan ve kafe, restoran alanları eklenen planda otopark planlaması yapılmadığı görülmektedir.
Proje ile plandaki tabiriyle “Kaş merkez dışında ikinci bir cazibe merkezi” yaratılmak istenmektedir. Bunun getireceği araç yoğunluğu ve park sorununa çözüm düşünülmemiştir. Marina’nın planla AVM’leştirilmesi Kaş’ın mevcut trafik ve otopark sorununu daha da içinden çıkılmaz bir hale dönüşecektir.
Planlama alanının bitişiğinde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor. Bu alanların imar planlarına konu edilmesi ve/veya herhangi bir inşaat faaliyeti yapılması kanunen mümkün değildir. Ancak firmanın sunumunda, SİT alanının yaya giriş alanı olarak kullanılmak istendiği görülmektedir.
Kaşlılar tüm bu nedenlerle marinanın genişletilmesine yönelik imar planı değişikliğine karşı çıktıklarını kaydetti.
Projenin tamamen otel-AVM yapımı için bir rant projesi olduğuna dikkat çeken çevre aktivistleri, Kaş’ın siluetini ; kıyıdan deniz manzarasını, denizden kıyı manzarasını bozacak, halkın deniz ile bağlantısını iyice koparacak, deniz kirliliğini artıracak ve arkeolojik sit alanına zarar verecek girişimle ilgili Antalya Büyük Şehir Belediye Meclisi’ni planı reddetmeye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını ise bu iptal etmeye davet etti; mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…