Karacehennem Ormanı’ndaki ağaç kesimine 86 STK tepki gösterdi: Ekolojik kırımı durdurun

Yazar:
Haber Merkezi

Bingöl’de bulunan 86 sivil toplum örgütü, Karacehennem Ormanı’ndaki ağaç kesiminin “ekolojik kırım” olduğunu belirterek, kesim işleminin bir an önce durdurulmasını talep etti.

Basın açıklamasına, imzacı sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra Hakların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ve partinin il yöneticileriyle çok sayıda yurttaş katıldı.

Dilekçeler dikkate alınmadı

Açıklama metnini okuyan Yiğitler (Sağnis) Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulbaki Ayık, 6 Ekim’den bu yana Bingöl İl Orman Müdürlüğü personeli ve yüklenici firma olduğunu belirten kişilerce ağaç kesiminin devam ettiğini söyledi.

Ağaç kesme ihalesinin Gökçeli Köyü Muhtarı Tayyip Bulak’ın aldığını ve ihalenin EKAP sisteminde ihale gününe kadar görülmediğine dikkat çeken Ayık, ihalenin 4 Ekim’de yapıldığı ve kesim işleminin ise 76 bin 803 liraya yapıldığını belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre ihaleye itiraz süresi olan 15 günlük zaman dilimi dikkate alınmadan ağaç kesimine başlanıldığını dile getiren Ayık, Kızılağaç köy muhtarı ile Bingöl İl Orman Müdürlüğü’ne verilen itiraz dilekçesinin ise dikkate alınmadığını söyledi.

‘Kimden ne saklanıyor?’

Bingöl Valiliği’nin 11 Ekim’de ağaç kesimine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada köylülerin bilgilendirilmesi sonucu “gençleştirme çalışmaları” amacıyla ağaçların kesildiği yönündeki ifadelerini hatırlatan Ayık şu soruyu sordu:

“Bu ormanlık alan ekosistem içerisinde doğal olarak gelişmiştir. Bu tip ormanlarda gençleştirme yapılmayacağının bilinmesine rağmen, ağaçlar kesilmekte olup, ‘yasaklı bölge’ denilerek köylülerden oluşan bir gözlemci heyetin alana girmesi engelleniyor. Kimden ne saklanmaya çalışılmaktadır?”

Paris onaylanırken ormanlar kesiliyor

Orman kesimini “ekolojik kırım” olarak niteleyen Ayık, Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te kabul edildiği günlerde Bingöl’ de “ekolojik kırım”ın yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Seçim havasına girilen son günlerde, şirin görünmek adına imzalanan bu anlaşma, yine bir gece yarısı kararnamesi ile tıpkı İstanbul Sözleşmesi’nde olduğu gibi geri çekilecektir. Yeraltı zenginliklerimiz olan madenler ile yer üstü zenginliklerimiz sularımız ve ormanlarımız ve hatta yaban hayvanlarımız av turizmiyle birilerini zenginleştirmek adına peşkeş çekilmeye devam edilmektedir.”

Ayık, sivil toplum örgütleri olarak ağaç kıyımının derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024