Türkiye

Kandilli Rasathanesi: İstanbul için iklim krizi ve ormansızlaşma depremden daha büyük tehlike

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek yaptığı bir açıklamada “İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlike. Yakında iklim kaynaklı ölümleri görmeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.

İklim krizinin küresel bir tehlike olduğunu belirten Tek, İstanbul’un büyük bir nüfus ve ormansızlaşma sorunu yaşadığını söyledi.

‘Ekonomik sürdürülebilirlik mümkün değil’

Hürriyet‘ten Emre Eser‘in haberine göre, Adil Tek, 1911’den beri yaptıkları ölçümlerde İstanbul’un ortalama sıcaklığının 1.5 derece arttığını, bugün yaşanan iklim kaynaklı tüm sorunların bu nedene dayandığını belirtiyor:

İstanbul’daki bu artış uluslararası kurumların ölçümlerine göre dünya ve Avrupa ile paralel. Bu durum tarımda ve sanayide hatta aklınıza gelecek her alanda büyük bir sorun demek. Bu şartlarda ekonomik sürdürülebilirlik mümkün değil.”

Sembolik su kesintileri şart

Tek, İstanbul’u bekleyen su kıtlığı tehlikesi için acilen günlük sembolik su kesintilerinin yapılması gerektiğini savunuyor:

Türkiye’de çok sayıda deprem olmasına rağmen gerçek deprem bilinci 1999’dan sonra oluştu. İnsanlar yaşamadan asla gerçek farkındalığa sahip olmuyor. İstanbul’u bekleyen su kıtlığı tehlikesi için de acil olarak günlük iki saati aşmayacak şekilde sembolik su kesintilerinin yapılması şart. Başka türlü insanların tüketim alışkanlıkları değişmeyecek. Sembolik kesintiler bu konuda davranışları değiştirecek.”

İklim kaynaklı ölümler yaşanacak

İklim ölümlerinin bilimsel olarak depremden daha büyük bir tehlike olduğunun altını çizen Adil Tek, yakın zamanda iklim kaynaklı ölümlerin yaşanacağını söylüyor:

İstanbul’u bekleyen bir deprem tehlikesi var. Deprem için önlem alabilirsiniz. Kişisel olarak kurtulmam mümkün. Ama iklim krizi için aynı şey geçerli değil. Aşırı hava olayları ve kuraklık tehlikesi artık ciddi boyutta. Çok yakında iklim kaynaklı ölümleri görmeye daha net başlayacağız. Zaten iklim ölümleri bilimsel olarak depremden daha büyük bir tehlike.”

‘İstanbul’un kar yağışına ihtiyacı var’

Barajların dolması için mevsimsel yağışlara ve kar yapışına ihtiyaç olduğunun altını çizen Tek, şu noktalara vurgu yapıyor:

Evet ortalama yağışlar artmış. Peki neden kuraklık var? Nedeni yine o 1.5 derecelik artış. Yağmurlar asıl yağması gereken zamanda yağmıyor. Haziran ayında yağan düzensiz ve şiddetli yağmurlar bu ortalamayı yükseltiyor ama o su toprağa karışmadan hızlıca akıp gidiyor. Seller oluşturuyor. Bunlar faydasız yağışlar. İstanbul’un asıl kar yağışına, daha sakin ve zamanında yağan yağmurlara ihtiyacı var. Barajlar sadece bu şekilde dolabilir.”