Fotoğraf: Isaac Claramunt
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, koronavirüs salgını nedeniyle evde karantinada olan kadınlar için “Şiddetten Korunma Kılavuzu” yayınladı.
Karantinanın kadınlar için şiddet uygulayan ve şiddet uygulama potansiyeli olan erkeklerle aynı ortamda kalma zorunluluğu anlamına geldiği söylenen kılavuzda buna rağmen açıklanan hiçbir önlem paketinin ve yasağın kadınların durumuna işaret etmemesi eleştirildi.
Yapılan açıklamada “Meydanlarda eylem yapamıyor, davaları fiziken takip edemiyor, yapılması gerekenler için ya da protesto etmek için kitlesel buluşmalar gerçekleştiremiyor olabiliriz. Bu yüzden daha görünmez ve etkisiz olacağımızı düşünmeyin. Koronavirüs pandemisi sizi umutsuzluğa sürüklemesin” ifadeleri kullanıldı.
Klavuz içerisinde kadınların koronavirüs salgını sırasında karşılaştıkları zorluklardan bazıları şu şekilde sıralandı: Kadınlar virüsün bulaşma riskinden ötürü darp raporu almak için hastaneye gitmekte tereddüt ediyor. Şiddete uğrayan ya da tanık olanlar, saldırganın korona günlerinde sağlıksız koşullarda kalacağından kaygılanıp şikayetçi olmaktan vazgeçiyor. Kolluk birimlerinin koronavirüs günlerini bahane ederek 6284 kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gözlemleniyor.
Ayrıca erkek şiddetinin de bu süre zarfında arttığına dikkat çekilen raporda koronavirüs tespit edildikten sonra ilk 15 gün içinde erkekler tarafından 12’si evinde olmak üzere 18 kadının öldürüldüğü söylendi.
Kurumların acil olarak kadınlar için alması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı:
Kadınların şiddet karşısındaki haklarına da değinilen raporda, kadınların şikayetçi olmak için izleyebileceği yöntemler de anlatıldı.
Buna göre; 155 Polis, 156 Jandarma, 183 Bakanlık ve baroların destek hatları acil aranıp yardım istenebilecek hatlar. Faille aynı ortamda olunduğu için telefon edemeyecek durumda olanlar için ise İçişleri Bakanlığı’nın KADES uygulamasını bir butonla polisin konuma gelmesini sağlıyor.
Üçüncü kişilerin de şikayetlerinin geçerli olduğu ve onlardan yardım istenebileceğinin hatırlatıldığı raporda, şiddetin fotoğraf ve en önemlisi darp raporu ile belgelenmesi gerektiği belirtildi.
Kadınların şiddete uğradıkları durumda sahip oldukları haklar ise şu şekilde: Uzaklaştırma kararı aldırmak, sığınma talebinde bulunmak, olası failin silahına el konulmasını sağlamak, maddi yardım talebinde bulunmak, 6284 sayılı yasadan yararlanmak.
Kadınların haklarını ararken ihmal ve zorluklarla karşılaşabileceğinin belirtildiği raporda böyle durumlarda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na telefon aracılığıyla ulaşılabileceği söylendi. Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…