Türkiye

Kadıköy’de sifonları yağmur suyu dolduracak

Yazar:
Yeşil Gazete

Kadıköy Belediye Meclisi‘nde Kadıköy’de inşa edilecek binalarda yağmur suyu ve gri su toplama tankı yapılması kabul edildi.

Karara göre, yağmur suyu ve gri su olarak adlandırılan duştan, küvetten, lavabodan toplanan evsel atık suları, tuvalet rezervuarlarında, bahçe sulamada ve ortak alan temizliğinde kullanılacak.

Alınan bu karar susuzluk tehlikesi ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

Projenin detayları

Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği yağmur sularının toplanıp geri kullanılmasına yönelik “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe” dayandırıldı.

Yönetmelikte 2 bin metrekare büyük parsellerde yapılan düzenlemeyle, ilçedeki parsellerin küçük ve nüfusun yoğun olması sebebiyle 400 metrekareye indirildi. Bunun yanında 2 bin metrekare üzerindeki parsellerde de gri su kullanılacak.

‘Sorumluluklarımızı yerine getireceğiz’

Alınan kararla ilgili konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Suyun her bir damlası önemli. Yerel yönetim olarak bugünü olduğu kadar geleceği de düşünmek ve tasarlamak durumundayız. İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede kurumsal olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Günlük kullandığımız suyun yüzde 20’si, basit bir filtre yardımı ile bahçe işleri ve rezervuarlarda kullanılabilir. Kadıköy’de yeni inşa edilecek binaların yanı sıra tüm hizmet birimlerimizde ve parklarımızda suyun geri dönüşümünü ve tasarruflu su kullanılmasını amaçlıyoruz. Parklarımızı kuyu suyuyla değil yağmur suyuyla sulamayı, sulamayı da damla sulama ile yapmayı hedefliyoruz. Belediye olarak tüm yenilikçi yöntemleri kullanarak, çevre ve iklim değişliği ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getireceğiz.”

Tankların büyüklükleri parsel büyüklükleriyle doğru orantılı

Yağmur suyu toplama tanklarının büyüklükleri ise parsel büyüklükleriyle doğru orantılı olacak. Parsel büyüklüğü 400-800 metrekare olan yerlerde tank büyüklükleri minimum 12 metreküp, 801-999 metrekare olan yerlerde minimum 15 metreküp, 1000-1500 metrekare olan yerdeler minimum 18 metreküp, 1501-2000 metreküp olan yerdelerde 20 metreküp, 2001 metrekare ve üzerinde ise parsel büyüklüğü minimum 25 metreküp hacminde olacak.

Gri su için de 2 bin metrekare ve üzerindeki parsel büyüklüklerinde minimum 30 metreküp hacminde tanklar kullanılacak.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024