İzmir’in Gaziemir ilçesinde Emrez Mahallesi‘nde onlarca yıldır eski bir kurşun fabrikasının altında gömülü olan nükleer çöplerin temizlenmesi için Belediye, Nükleer Düzenleme Kurumu’na başvuruda bulunmuştu.
Son Kale İzmir’in özel haberine göre Kurum Belediye’nin 25 Nisan’da yaptığı başvuruya, hiçbir somut gerekçe göstermeden “İlgili kurumlarla çalışmalar yürütülmektedir” yanıtını verdi.
Radyasyondan Korunma Dairesi Başkanı Sabri Hızarcı imzasıyla gönderilen yazıda, “İlgi yazınız incelenmiştir. İlgili yazınızda belirtilen Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘ne ait İzmir ili, Gaziemir ilçesi, Emrez Mahallesi’nde bulunan fabrika sahasının çevresel iyileştirme faaliyetleri kapsamında ilgili kurumlarla çalışmalar yürütülmektedir. Konuya ilişkin gelişmelerin ilgili kurumlarca bildirileceği değerlendirilmektedir” denildi.
İlgili haber: ‘Gaziemir sorunu çözülmeden, nükleer atık sözleşmeleri kağıt üzerinde kalmaya mahkum’
Son Kale İzmir’e konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, açıklamaya, “Hala tek satırlık bir şey yazıyorlar.İlgili kurumlar gerekli çalışmayı yürütüyor’ diye. Hangi adımları attınız? Cevaplar gayri ciddi. Ciddiyete davet ediyorum. Temizleyecek olanlar hedef saptırıyor” sözleriyle tepki gösterdi.
Resmi yazıya bölgedeki çalışmalara dair ciddi bir cevap alacağını umduğunu belirten Arda, “Laf ebeliği yapmasınlar. Görevlerini yapsınlar. İnsanların kafasını bulandırmak istiyorlar” dedi.
Kurşun çubuklar ve nükleer atıkların ülkeye nasıl sokulduğunun araştırılmadığını üstüne gidilmediğini aktaran Arda, daha önce bu konuda verilen cezaların akıbetini sordu:
“Her şeyin altında kaldılar. Kestikleri ceza tahsil edildi mi? Nükleer atıklar nereden geldi? Bu iki meseleye cevap versinler. Temizlemenin maliyet bahanesi var, ama bunların yok. Anlaşıldı, buranın temizliğini CHP iktidarında biz yapacağız.”
Kontamine alan, 15 yıldır temizlenmeyi bekliyor. Radyasyon kirliliği bulunan 70 dönümlük arazinin yanında bir okul da bulunuyor. Yıllardır süren soruna karşı Halil Arda, daha önce de alanda haftalarca süren bir ‘duran adam’ eylemi yapmıştı.
Şirkete açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, ağır kimyasal ve radyoaktif kirleticilerin bölgede hala yer aldığına ve bu maddelerin doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkilediğine işaret edilmişti.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından 2007 yılında yapılan araştırma sonucunda 100 bin ton radyoaktif atık gömülü olduğu rapor edilmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…