İtalya, 4 Aralık tarihinde referanduma gidiyor. İtalya tarihindeki en önemli referandumlardan biri olan bu referandum Başbakan Renzi’nin siyasi kaderini de belirleyecek. Matteo Renzi, “Hayır “ oylarının daha çok çıkması durumda istifa edeceğini dile getirmişti.
Bu referandumu hem İtalya hem de Avrupa için bu kadar önemli kılan ne? Gerçekleşecek anayasa referandumu ”Evet “ oylarının çoğunluğu sağlaması halinde, İtalyan anayasasında en kapsamlı değişiklik gerçekleştirilmiş olacak. “ Hayır” oylarının daha fazla çıkması durumunda ise Beş Yıldız Partisi’ne iktidar kapılarını açabilir. Avrupa Bölge’sinden ve Avro’dan çıkmak isteyen Beş Yıldız’ların iktidara gelmesi Avrupa Ülkeleri adına da önemli politik ve ekonmik değişimlerin yolunu açabilir.
İtalya 1946’dan bu yana çift parlamenterli sistemle yönetiliyor .“Evet “ oylarının çıkması halinde başbakan Matteo Renzi ve kabinesinin yapmak istediği reformlar, Parlamento’nun üst kanadı olan Senato’nun gücünü azaltacak ve yasama yetkisini ortadan kaldıracak. Her yasa değişikliği Senato üyelerinin onayına sunulmayacak ve iktidar partisinin gücünü artırmasına yarayacak. Dolayısıyla kontrol sistemi de deforme olmuş olacak. Ayrıca bu reformlar Cumhuriyet Senatosu’ndaki koltuk sayısının 315’ten 100’e düşürülmesini ve üyelere maaş bağlanmaması ile üyelerin halk tarafından seçilmemesini öngörüyor..İtalyan halkı Senato üyelerini seçme hakkının ellerinden alınacak olmasını demokratik sistemden tamamen uzaklaşmak olarak görüyor.
Senato’daki koltuk sayısını azaltarak devlet giderlerini azaltmayı hedefleyen “Evet”çilere karşılık “Hayır” cılar, “politikacılar çalmaktan vazgeçse daha çok tasarruf etmez miyiz?” diye soruyorlar.
Artan ekonomik kriz ve işsizlik halkın Matteo Renzi’ye olan güvenini oldukça sarsmış durumda, bu koşulda halkın Renzi’nin önerdiği reformlara inancı yok. Bu da “hayır “ oylarının çoğunlukta olacağına dair bir inanç yaratıyor. Referandum yaklaşırken bir çok kentte Renzi karşıtı gösteriler yapılıyor fakat kararsız kitlenin sayısı da azımsanamayacak ölçüde. Net olan şu ki; krizden, işssizlikten yorulmuş İtalyan halkı bir reform istiyor ama hükümeti, patronları, bankaları ihya etmek için değil, halkın kalkınması ve sulhü için yapılmış bir reforma “Evet” demek istiyor.
Haber: Şenay Boynudelik
(Yeşil Gazete – İtalya)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…