İstanbul Kent Savunması, dün Kabataş İskelesi şantiyesi önünde “İBB’ye soruyoruz: Kabataş meydan düzenlemesinin akıbeti ne olacak?” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
Boğaziçi Dernekleri Platformu‘ndan Kamile Yılmaz‘ın okuduğu açıklamada, Kabataş Meydan Düzenlemesi hakkında kamuoyuna açık ve şeffaf şekilde bilgi verilmesi talep edildi:
“Düzenleme, meydanın ve iskelelerin kapatıldığı 2016 yılından bu yana çözümsüzlük içerisinde bitirilmeyi bekliyor.”
Kentin en önemli kamusal alanlarından ve ulaşım akslarından biri tam altı yıldır karmaşık ve sorunlu bir sürecin sonuçlarını yaşıyor.”
Kabataş Meydanı’nda inşaatı başlatılan Kabataş Martı projesi 6 yıl önce tartışmalar sonucu durdurulmuş fakat şantiye ve kazılı alan, olduğu gibi bırakılmıştı. Değişen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, anket yaparak halktan ve sivil toplum örgütlerinden görüş almış, tasarım için MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden bir ekip de sürece dahil edilmişti.
İstanbul Kent Savunması, devam eden süreçte hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Geldiğimiz aşamadan anladığımız kadarıyla, katılım ve tasarım süreci birbirlerinden kopartılmış, tasarım işi, koşullarını bilmediğimiz gayrı şeffaf yöntemlerle bir mimarlık ofisine verilmiş, katılımcı bir süreç için yürütülen çalışmalar ve oluşturulan dokümanların bir kısmı ise ya ortadan kaldırılmış ya da İBB’nin web sayfalarında kalmış; dolayısıyla, dile getirilen itirazlar, öneriler ve düşünceler pek dikkate alınmamıştır.
En son Ağustos 2021 tarihinde projenin 2 No’lu Koruma Kurulu’ndan onay aldığını öğrendik ancak kurul onaylı projeye henüz ulaşmayı başaramadık. Umarız bu açıklamamızdan sonra proje, kamuoyuyla paylaşılır.”
Açıklamanın devamında platform, İBB’ye şu soruları yöneltti:
Açıklamada, Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı‘nın ‘Kabataş inşaatı belli bir aşamaya geldiği için, bunca masraftan geri dönüş kamu zararına yol açar, o nedenle projeye devam etmek zorundayız” dediği aktarılarak, “Mevcut İBB yönetimi, geçmiş dönemde başlanan, başında veya ortasında bırakılıp yarım kalan birçok projeyi, kamu zararı oluşmasın diye tamamladı, tamamlamaya da devam ediyor” denildi.
Kamuyu zarara uğratmamak adına verilen çabanın, masraf ve ayrılacak bütçenin yeni bir kamu zararı oluşuturup oluşturmayacağı tartışılan açıklamada, “En başından yanlış planlanan, yanlış projelendirilen bir süreç, sırf başlatıldığı için bitirilmek zorunda mıdır?” diye soruldu.
İstanbul Kent Savunması, İBB’den taleplerini se şu şekilde sıraladı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…