İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 38 gündür işe dönme ve tazimatlarını ve diğer haklarını alma mücadelesi veren Agorbay işçilerinin direnişi vesilesiyle tarım işkolunda yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekti.
İSİG’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda tarım iş koluna dair çarpıcı istatistikler yer aldı. İzmir Bergama’daki tarım işletmesi Agrobay’da serada yaklaşık 500 işçinin çalıştığını belirten İSİG, şunları kaydetti:
“Serada yaklaşık 500 işçi çalışıyor. İşçilerin yüzde 90’ı her yaştan kadınlar. Agrobay serasında kadın işçilere ağır işler yaptırılıyor. Sera jeotermal enerjiyle ısıtılıyor. Bazı zamanlar serada sıcaklık 60 dereceye kadar çıkabiliyor. İşçiler yoğun tarım kimyasallarına maruz kalıyor. Koruyucu ekipmanlar yetersiz. Serada yüksek tonlu hasatlar yapılıyor ve işçiler domatesleri asansörlerle topluyor. Bu araçlar eski ve doğru düzgün güvenlik önlemi yok. Ağır ve aynı işi sürekli yapmaktan kaynaklı fiziksel hastalıklar (örneğin fıtık) çok yaygın. Kimyasal maddelere maruz kalmalarından ötürü solunum rahatsızlıkları mevcut. Servisler eski, klimaları yok, kışın buz gibi, yazın cehennem gibi sıcaklıklarda işçilerin günde üç saatleri yolda geçiyor.”
‘Tarım İşkolu İş Cinayetleri Raporu’ndaki bilgiler ise şöyle:
14 yaş ve altı 101 çocuk işçi,
15-17 yaş arası 134 çocuk/genç işçi,
18-24 yaş arası 252 işçi,
25-34 yaş arası 218 işçi,
35-49 yaş arası 446 işçi,
50-64 yaş arası 363 işçi,
65 yaş ve üstü 104 işçi,
Yaşını bilinmeyen 185 işçi
Raporda, tarım işkoluna dair öneriler şöyle sıralandı:
Agrobay Seracılık’ta işten çıkarılan tarım işçisi kadınların sera önündeki eylemi 38 gündür sürüyor.
Yaklaşık bir ay önce işten çıkarılan 39 işçi, 31’i, Kod 46 maddesiyle tazminatsız işten çıkarılmış; “işverenin güvenini kötüye kullanmak, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlar” gerekçeleri öne sürülmüştü.
Kod-46 ‘işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya dökmek’ gibi durumlarda uygulanıyor. İşçiler bu kodla işten çıkarıldıklarında, başka yerde sigortalı olarak işe girme ihtimalleri de kalmıyor. Üstelik tazminatsız ve birikmiş alacakları da ödenmiyor.
İşçiler ise işyerinde sistematik amir baskısına maruz kaldıklarını, ağır işlerde eksik ekipmanlarla çalıştıklarını, maaşların düzensiz ödendiğini, iş kazalarının gizlendiğini ve bunlar karşısında Tarım Sen‘e üye oldukları için işten çıkarıldıklarını söyleyerek eyleme başlamıştı.
8 eylül’de Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi önünde başlatılan direniş sürerken jandarma ve polis işçilere müdahale etti. Müdahalenin ardından aralarında Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve örgütlenme uzmanı Başaran Aksu‘nun da bulunduğu 20’den fazla kişi gözaltına alındı. Jandarma ve polisin müdahalesi esnasında işçilerden bazıları ise fenalaştı.
15 Eylül’de sera önünde bekleyişlerini sürdüren işçilere jandarma yeniden müdahale etti. Aralarında sendika yöneticileri, avukatlar, foto muhabiri Berkcan Zengin ve gazeteci Zeynep Kuray‘ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…