Kategoriler: ManşetSağlık

İnsanlığın plastikle ölümcül imtihanı: 80 yılda ürettiğimiz plastik 8 milyar tondan fazla

Yazar:
Haber Merkezi

ABD’de yayımlanan Science Advances dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, geçen 80 yıl içerisinde insanlık sekiz milyar tondan fazla plastik üretti ve bu rakam her yıl katlanarak artıyor.

 

Deutsche Welle’den Lukas Hansen plastik konusuna ülkelerin yaklaşımını derledi. Ruanda’da 2004’ten bu yana plastik kullanımı yasaklanmış durumda iken Kenya’da elde plastik poşetle yakalanan 37 bin euro ceza ödemekle karşı karşıya.

Özellikle Endonezya gibi ekonomisi hızla büyüyen Asya ülkelerinde plastikten oluşan çöp dağlarının haddi hesabı yok denecek düzeye ulaştı.Yüzyıllar boyunca ambalajlamada doğaya hiçbir zararı olmayan muz yaprakları kullanan Endonezyalılar plastikle tanışınca, çöp sorunuyla da karşı karşıya kaldı. Ülkede ne yasal uygulamalar ne de çöp toplayan özel şirketler olunca çöpler ya nehirlere atılıyor ya da toprağa gömülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’nın çöplerini alarak bunu bir ticaret modeline çeviren Çin ise plastik çöp ithalatını durdurdu. Çin’in resmi açıklamasına göre, bu uygulamanın durdurulma nedeni Çin’in doğayı korumak istemesi.

AB Komisyonu yasal uygulamalar getirerek çöp sorununa 2030 yılına kadar bir çözüm bulmaya çalışıyor. AB’nin stratejisi daha az plastik, daha çok geri dönüşüm. Ancak bunu yasalara dökmek üye ülkelerin sorumluluğunda.

Ruanda’da 2004 yılından beri plastik poşet kullanmak yasak. Sokağa plastik şişe atanlara para cezası var. Bu nedenle Ruanda Afrika’nın en temiz ülkesi.

Kenya’daki yaptırımlar ise daha sert. Kenya’da elinde bir plastik poşetle yakalanırsanız 37 bin euro ceza ödemek zorundasınız ya da en kötü ihtimalle 4 yıl hapis cezası alırsınız.

Avrupa Birliği tarafından gündeme alınan uygulamalar ile ise yakın zamanda marketlerde plastik poşetler olmayacak. “Coffee- to- go” bardakları ‘mümkünse’ kullanılmayacak

 

(DW Türkçe)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024