Muğla‘nın Milas ilçesinde yaşayan; doğasına, kentine, gençliğe, insan haklarına, emeğine ve çocukların geleceğine sahip çıkan bireyler mücadelelerini birlikte yürütme kararı alarak “Milas Yurttaş İnisiyatifi” adı altında birleşti.
İnisiyatif, bir araya gelişini dün Milas’ta gerçekleştirdiği bir basın açıklamasıyla duyurarak “Sadece seçimden seçime oy kullanan ve siyaseti sandığa hapseden siyasi egemenler bilsinler ki biz onlar için çantada keklik değiliz” dedi.
Muhalefeti sadece oy vermek için değil; insan olmaktan kaynaklı ortak dertler, düşler ve düşünceler için yaptığını kaydeden aktivistler, “İnsanı sayıya indirgeyen, sadece seçim zamanlarında hatırlayan, bir oy uğruna her oyunun oynandığı kirli ve çirkin siyaseti ve bu anlayışa sahip siyasetçileri reddetmek ve değiştirmek için birlikte her yerdeyiz” ifadelerini kullandı.
Milas Yurttaş İnisiyatifi, kamuoyuna duyurduğu ilkeler ve siyaset anlayışı çerçevesinde önümüzdeki günlerde demokratik, renkli ve farklı etkinliklerle büyüyerek Milas halkıyla birlikte olmaya devam edeceğini duyurdu ve şunları kaydetti:
Gücümüzü ve cesaretimizi bu şehrin insanlarından alıyoruz. Şimdiye kadar mağdur edilmişlerin, sesi kesilmişlerin, görmezden gelinenlerin, ötekileştirilenlerin gür sesi olmayı her koşul ve ortamda sürdüreceğiz. Kapalı kapılar ardında ve çıkar odaklı bir seçim çalışması ve yarışında olmayacağız.”
Dünyanın kapitalist tüketim çağının neoliberal dönemi, “vahşi sömürü, katliamlar ve talan çağını” yaşadığına değinilen basın açıklamasında emekçilerin barbarlık ve zulüm altındayken doğanın da aynı barbarlık ve zalimliği gördüğüne dikkat çekildi. Aktivistler, bu durum karşısında toplumsal belleğin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
İnsan olarak, duyarlı yurttaşlar olarak birinci görevimiz; yaşadığımız kentin doğasına, suyuna, tarihine, kültürel dokusuna, toplumsal belleğine sahip çıkmaktır. Kentler hepimizin vicdanı olmadığı sürece koruyamayız ve geleceğe geçmişi silinmiş ve ruhsuz beton yığınları bırakırız.”
Parklar, sokaklar, okullar, tarım alanları, tarihi yapılar, su kaynakları, ormanlar, kıyılar ve dağların tüm canlıların olduğunu vurgulayan inisiyatif, kimsenin bunlar üzerinde genel ya da yerel güç gösterisi yaparak sermayenin hizmetine peşkeş çekme hakkına sahip olmadığını dile getirdi.
Açıklamada “Milas Yurttaş İnisiyatifi; duyarlı, aynı kaygıları paylaşan sendika, oda, dernek, parti, STK, DKÖ ve kişilerle birlikte demokratik tepkilerini ortaya koymaktan ve hukuki süreçlerin içerisinde yer almaktan geri kalmayacaktır” denildi.
Türk, Kürt, Ermeni, Roman gibi her türlü ulusal kimliği ötekileştirme ve düşmanlaştırma gerekçesi olarak değil, tam tersine zenginlik olarak kabul ettiğini açıklayan inisiyatif, bir kent sakini olarak yaşam sürmek isteyenlere sakin bir yaşam ve dinlenme hakkı tanınmadığını vurguladı.
Bunun sebeple “Birleşmiş ve örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez!’” düşüncesi etrafında bir araya geldiğini aktaran aktivistler, Milas’ın geleceğinde söz ve karar sahibi olmak istediğini açıkladı ve “Sermayenin ve merkezi iktidarın rantçı barbarlığına yerel yönetimlerin ortak olmasına artık sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.
Milas Yurttaş İnisiyatifi, şunları ekledi:
“Akbelen başta olmak üzere orman kıyımları, Boğaziçi (Bargilya) başta olmak üzere sulak alanlarımızın betona kurban edilmesi, tarım alanlarımızın yok edilmesi, dağlarımızın vahşi madencilik uğruna delik deşik edilmesi, denizlerimizin kültür balıkçılığı ile kirletilmesi, havamızın solunamaz hale getirilip su kaynaklarımızın kurutulması sermaye lehine ancak bu coğrafyada yaşayan tüm canlıların aleyhine alınan kararların sonucudur.
Bir avuç su, bir avuç gökyüzü, bir parça bulut ve kırık bir dal bile herkes ve tüm canlılar içindir. Milas Yurttaş İnisiyatifi’ninvarlığı, örgütlenmesi ve mücadelesi bunun içindir.
‘Yaşamak, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ sözünün bilincimizdeki tarihsel yüküyle hareket ediyor ve Milas Yurttaş İnisiyatifi olarak sahip çıkma sözü verdiğimiz ilkelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.”
Milas Yurttaş İnisiyatifi, 19 ana başlık ve bu ana başlıkların altındaki 200’den fazla maddeden oluşan ilkelerinin ana başlıklarını şöyle sıraladı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…