Raporda KYD’nin İngiltere’nin seragazı emisyonlarını 2050’ye kadar %80 oranında azaltma hedeflerine ulaşılması için çok önemli bir rol oynayabileceğine ve KYD olmaksızın bu hedeflere ulaşabilmenin maliyetinin ise yıllık 30-40 trilyon Sterlin (110-150 trilyon TL) olacağına dikkat çekiliyor.
Karbon yakalama ve depolama, karbondioksitin enerji santrallerinden ve büyük endüstriyel kurulumlardan yakalanması, sıkıştırılması ve borular aracılığı ile toprak altına gönderilmesi işlemlerini içeriyor. Her ne kadar destekleyiciler metodun uygulanabilir olduğunu söylese de henüz ticari amaçla yapılmış bir proje yok. Sadece küçük ölçekte denemeler yapılıyor.
Büyük ölçekli bir tesisin kurulum aşamasında 1000 ile 2500 kişilik (4-6 yıl arası süre için), operasyon süresinde ise 200-300 kişilik iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirten rapor, İngiltere’nin KYD ihtiyacına yönelik yapılan projeksiyonlardan çıkan 2030 yılına kadar 15 ile 25 arası tesis gerekliliği dikkate alındığında toplamda 15000-60000 arası kişiye iş imkanı sağlayacak büyük bir potansiyelin varlığına işaret ediyor. Rapor ne kadar yatırım yapılması gerektiğine yönelik bir tahmin yapmamasına rağmen düşük kapasiteli bir tesisin 1,5 ile 2 trilyon Sterlin (5-7 trilyon TL) yapım maliyeti olacağını belirtiyor.
İngiltere Sendikalar Birliğinin (TUC) genel sekreteri Frances O’Grady konu ile ilgili
KYD çevresel hedeflerimizi karşılama yolu sunmakla beraber bir çok iş sağlama ve bölgesel ekonomileri dönüştürme yeteneğine de sahiptir. Yeni KYD tesisleri binlerce yeni iş sağlayabilir ve çelik, kimya ve çimento gibi enerji-yoğun endüstriler için “koruyucu” görevi görebilir. Ancak devlet desteği olmaksızın KYD’nin getireceği iş ve ekonomik faaliyet avantajı risk altındadır
şeklinde açıklama yaparken Enerji ve İklim Değişikliği Departmanı sözcüsü, KYD’nin İngiltere’nin karbon azalma çabalarına önemli bir katkı sağlama potansiyelinde olduğuna vurgu yapıyor.
(Guardian,Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…