İngiltere, denizde ‘nükleer çöplüğü’ yapmak için yer arıyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Birleşik Krallık hükümetinin Nükleer Atık Hizmetleri (NWS), bu yıl önümüzdeki aylarda Cumbrian Sahili açıklarında sismik araştırmalar yapmaya hazırlanıyor: Aranan, İngiltere‘nin nükleer reaktörlerinin ürettiği atıkları bertaraf edecek bir yer.

NWS tarafından yaptırılan araştırmalar, bir Jeolojik Bertaraf Tesisi (OGM) bulma olasılığını araştıracak. Deniz dibinin derinliklerindeki bu tesis, Birleşik Krallık’ın nükleer reaktörlerin yüksek oranda radyoaktif yan ürünleri olan yüksek seviyeli nükleer atıklardan kurtulmak için kullanılacak.

Yeni bir rapor ise, bu faaliyet için yapılacak sismik patlatmaların (yankılarla su altındaki kayaların haritasını çıkarmak için ses patlamaları üretmek) aleyhine veriler sunuyor. Sismik patlama için kullanılacak hava tabancası, yaklaşık bir aylık araştırma süresi boyunca her 10 ila 15 saniyede bir ateş edecek.

Radiation Free Lakeland (RFL) tarafından hazırlanan rapor, NWS tarafından yapılan etki değerlendirmesinin “son derece yetersiz” ve “uygun bilimsel ve akademik titizlikten yoksun” olduğunu iddia ederek bu planların ertelenmesi çağrısında bulunuyor.

NWS’nin ‘bilimsel araştırma’ için bu çalışmayı yürüttüğü belirtilse de RFL, çalışmaların bilimsel araştırma için yapılmadığını, nükleer atıkları bertaraf etme planı olduğunu söylüyor.

Euronews Green‘in haberine göre, kampanya grubunun kurucusu Marianne Birkby, “Nükleer atık endüstrisinden sismik testlere ‘invaziv olmayan bilimsel araştırma’ diyen PR dönüşüne karşı koymamız gerekiyor” diyor ve planın bilimsel amaçlı sismik patlatma yerine, “nükleer atık için derin bir nükleer çöplük” için ticari bir girişimi kolaylaştırmak için yapıldığını savunuyor:

“Denizin bu bölümünün sahip olduğu koruma statülerine rağmen, bağımsız çevresel etki değerlendirmelerinin yapılmamış olması bir rezalet. Nükleer atık endüstrisi derin bir nükleer çöplük yapmak istediğinde korumaların hiçbir anlamı yok.”

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024