Greenpeace Araştırma Laboratuvarları’nın, farklı üniversitelerden bilim insanları ile birlikte gerçekleştirdiği çalışmada Britanya kıyılarında bulunan 50 ölmüş deniz canlısı incelendi.
Araştırma kapsamında incelenen yunus, balina ve fokların hepsinin bağırsağında 5 milimetreden küçük mikroplastikler bulundu. Bu plastiklerin giysi, balık ağı, diş fırçası, yiyecek ambalajı ve plastik şişe kaynaklı olabileceği düşünülüyor.
Bilim insanları plastiklerin hayvanlar üzerindeki etkisi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor ve hükümetler ile büyük şirketleri plastik kirliliğine karşı harekete geçmeye çağırıyor.
Greenpeace İngiltere Okyanus ve Plastik Kampanyası Sorumlusu Louise Edge şöyle konuştu:
“İncelenen her deniz canlısında mikroplastik bulunması kaygı verici. Bu durum denizlerimizdeki plastik kirliliğinin boyutunu da gözler önüne seriyor. Aynı zamanda hükümetler ile büyük şirketlerin, denizlerimize ve deniz canlılarına zarar veren plastik atıkları azaltmak için harekete geçmeleri gerektiğini gösteriyor.”
Her sene yaklaşık 12 milyon ton plastik denizlere karışıyor. Bu, dakikada bir kamyon dolusu plastiğin denizlere karılması anlamına geliyor.
.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…