Uluslararası Para Fonu (IMF), temmuz ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu‘nda Türkiye için 2021 reel ekonomik büyüme tahminini 0,2 puan aşağı çekti ve yüzde 5,8’e düşürdü.
IMF, Türkiye ekonomisine dair 2022 büyüme tahminini de düşürdüğünü açıkladı. Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 3,3 büyüyeceği tahmin edildi.
Küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 6, 2022’de de yüzde 4,9 büyüyeceği yönündeki tahmin ise sabit tutuldu.
Nisan ayı raporunda Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 6, 2022’de ise yüzde 3,5 büyüyeceği tahmin edilmişti.
IMF, raporunda koronavirüs salgınının küresel ekonomideki “fay hatlarını” derinleştirdiğine işaret ederek, aşıya erişimin küresel ekonomideki “en önemli fay hattı” olduğu ve bu durumun da ülkeleri ikiye ayırdığını ifade etti:
Birinde bu yılın ilerleyen dönemlerinde normalleşme sürecini devam ettirmek isteyenler, diğerinde ise Covid-19 vaka ve can kaybı sayılarının yükselmeye devam ettiği ülkeler yer alıyor. Bununla birlikte, virüs dünyanın farklı yerlerinde yayılmaya devam ettiği sürece, vaka sayılarının düşük olduğu yerlerde bile ekonomik toparlanmaya kesin gözüyle bakamayız.”
Bununla birlikte, IMF’ye göre gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı açan başka bir etken de salgın sebebiyle uygulanan mali destek paketleri.
ABD, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerin salgın sırasında önemli mali desteklerde bulunduğuna dikkat çekilirken, diğer ülkelerle ilgili şunlar belirtildi:
Bununla birlikte, birçok gelişmekte olan ülke ise mali dengeleri koruyucu önlemleri yeniden yerine koymaya odaklandı. Aralarında Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye’nin de olduğu bazı gelişmekte olan ülkeler, yukarı yönlü fiyat baskılarını hafifletmek için para politikalarını normalleştirmeye başladı.”
Dünya genelinde görülen fiyat baskılarının büyük oranda salgın kaynaklı olduğu belirtilirken, 2022 yılında enflasyonun birçok ülkede salgın öncesi düzeylere dönmesi beklendiği belirtildi:
Fiyatlar üzerindeki bu rahatsızlıkların ortadan kalkmasıyla birlikte 2022 yılında enflasyonun birçok ülkede pandemi öncesi düzeylere dönmesi bekleniyor. Ancak çok sayıda belirsizlikler varlığını sürdürüyor. Buna ek olarak, gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak bazı gelişmekte olan ülke ve gelişmiş ülkelerde enflasyonun yüksek seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…