Sağlık

Çin’in geliştirdiği koronavirüs aşısının Faz 3 deneyleri Cerrahpaşa’da da başladı

Yazar:
Haber Merkezi

Koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşı çalışmaları kapsamında Çin‘de geliştirilen aşının Faz3 çalışmalarına katılan Türkiye‘de, Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde de gönüllülere aşı denemeleri başlatıldı.  İlk uygulaması yapılan kişi ise fakültede hasta bakıcı olarak çalışan 53 yaşındaki Asım Baştürk. Ancak Baştürk’e yapılan uygulamanın gerçek aşı mı, plasebo (boş aşı) mu olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Faz 3 çalışmalarından olumlu sonuç alınması halinde aralık ya da ocak ayı gibi tüm dünyada aşılamaların başladığı bir sürece girileceğini söyledi.

‘Çalışmalardan umutluyuz’

Dünyanın farklı yerlerinde farklı ırklar üzerinde de Faz 3 aşı çalışmalarının sürdüğünü belirten Tabak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İlk gönüllümüze aşımızı gerçekleştireceğiz. Genellikle kabul edilen yüzde 50’nin üzerinde etkinlik varsa, o aşı onay alır anlamına gelir. Umutlu muyuz? Evet. Çünkü hastalarımızın yüzde 97’si iyileşmekte. Demek ki immün sistem bu işi kontrol altına almakta. Zaten yüzde 80’i ufak tefek belirtilerle geçirmekte. 10’uncu gün civarında yakınmaların başladığı bulaştırıcılığı ortadan kalkmakta. Hastalığa yakalananlardan çok az sayıda kişi ikinci kez hastalığa yakalanması söz konusu. Koruyucu antikorlar bu işi kolaylaştırmakta. Sevindirici tarafından biri tüm aşı çalışmalarında FAZ 1 ve FAZ 2 başarılı geçtiği için FAZ 3’e erişilmiştir.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise pandeminin sonlanabilmesi için iki etken olduğunu söyledi. Tabak, bunlardan birinin toplumdaki koruyucu ankitorun yüzde 50’nin üzerinde çıkması olduğunu ikincisinin ise aşı çalışmaları olduğunu anlattı.

İlk uygulama Hacettepe’de yapılmıştı

Çin aşısının Faz 3 çalışması için ilk gönüllü uygulaması 16 Eylül’de  Hacettepe Tıp Fakültesi’nde üç sağlık çalışanına yapılmıştı. 

Fakültede klinik çalışmasını yürüten Prof. Dr. Murat Akova, 13 bin kişinin hedeflendiğini, ilk aşamada ön planda ve riskli olan 1200 sağlık çalışanına aşının uygulananacağını söylemişti. Akova, “Bunu da ikiye böleceğiz ve yarısına boş aşı (plasebo) yarısına da yine Covid-19 aşısını yapacağız ki aşının etkili olup olmadığını görelim” demişti. 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024