Kategoriler: İklim KriziManşet

İklim krizi Hindistan’daki yıldırım çarpmasına bağlı ölümleri artırıyor

Hindistan’da yıldırım çarpması sonucu ölümlerin iklim krizi sebebiyle arttığı tespit edildi. Hükümet verilerine göre her yıl ülkede yıldırım çarpmalarında yaklaşık 2 bin 500 kişi hayatını kaybediyor.

Yıldırımlar bir milyar volta kadar elektrik içeriyor ve herhangi bir yere çarptıklarında büyük hasara neden olabiliyor.

‘Küresel ısınma tetikliyor’

Fırtınalar hakkında veri toplayan bir kuruluş olan Lightning Resilient India Campaign‘den Sanjay Srivastava, küresel ısınmanın artışı tetiklediğini belirtti.

AFP’ye konuşan Srivastava, “İklim değişikliği ve Dünya yüzeyinin yerel olarak ısınması ve daha fazla nem nedeniyle, ani bir büyük yıldırım dalgalanması var” dedi.

Fotoğraf: Shutterstock

Kuzey Kutbu’nda iki katına çıkabilir

Habere Güven’in aktardığına göre araştırmalar, bu yüzyılda Kuzey Kutup Dairesi içindeki ortalama yıldırım çarpması sayısının iki katına çıkacağını tahmin ediyor.

Bu, dünya çapında yangınları tetikleyebilir ve donmuş topraklar içinde depolanan karbonun atmosfere kaçmasına sebep olarak küresel ısınmayı şiddetlendirebilir.

Ayrıca bulgular, yıldırım çarpmalarının kentsel alanlarda da daha yaygın hale geldiğini gösteriyor. Şehir nüfusunun önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacağı tahmin edilen Hindistan için bu endişe verici bir durum.

Hayvanlar da etkileniyor

Hindistan’da yıldırım çarpmalarında yaklaşık 2 bin 500 kişi hayatını kaybederken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama ölüm sayısı ise 45 kişi.

Sığırlar ve diğer hayvanlar genellikle şiddetli gök gürültülü fırtınalar sırasında ölüyor veya sakatlanıyor. Kuzeydoğu Assam eyaletinde bir yıldırım mayıs ayında 18 fil sürüsünü yok etmişti.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi