İklim krizi: Arktik yaz buzunu kurtarmak için artık çok geç

Yazar:
Yeşil Gazete

Yeni bir araştırma, yazın Arktik deniz buzunu kurtarmak için artık çok geç olduğunu gösterirken bilim insanları, bunun sonucunda kuzey yarımkürede artması muhtemel olan aşırı hava koşulları için hazırlık yapılması gerektiğini söylüyor.

Analizler, sera gazı emisyonlarının keskin bir şekilde azaltılması durumunda bile Kuzey Kutbu‘nun önümüzdeki yıllarda eylül ayında buzsuz kalacağına işaret ediyor. Çalışma ayrıca, emisyonların yavaş bir şekilde düşmesi veya artmaya devam etmesi durumunda ise ilk buzsuz yazın önceki tahminlerden 10 yıl erken yaşanarak 2030’larda görülebileceğini gösteriyor.

The Guardian‘ın aktardığına göre araştırma, erimenin yüzde 90’ının insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin sonucu olduğunu, geri kalanını ise doğal faktörlerin oluşturduğunu gösteriyor.

Uydu kayıtlarının başladığı 1979’dan beri, yazın Kuzey Kutbu buzları 10 yılda yüzde 13 küçüldü ve bu, iklim krizinin en açık işaretlerinden biri olarak değerlendirildi. Yaz sonundaki eylül ayında yıllık minimum düzeyine ulaşan Kuzey Kutbu denizi buzu, 2021’de kayıtlardaki en düşük ikinci seviyeyi gördü.

Çalışma ekibinin bir parçası olan Almanya‘daki Hamburg Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Dirk Notz, “Maalesef Arktik yaz deniz buzunu kurtarmak için çok geç” dedi: “Bilim insanları olarak, onlarca yıldır Arktik yaz deniz buzunun kaybolacağına ilişkin uyarılarda bulunuyoruz. Bu, Dünya sisteminin küresel ısınma nedeniyle kaybedeceğimiz ilk büyük bileşeni. İnsanlar uyarılarımızı dinlemedi.”

Fotoğraf: Dirk Notz / AP

‘Tamamen insanlar sorumlu’

Çalışmaya liderlik eden Güney Kore Pohang Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Seung-Ki Min şunları söyledi:

“İnsan toplumu için en önemli etki, şu anda deneyimlediğimiz sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve seller gibi aşırı hava koşullarındaki artış olacak. CO2 emisyonlarını daha iddialı bir şekilde azaltmamız ve ayrıca Kuzey Kutbu’nun daha hızlı ısınmasına ve bunun insan toplumu ve ekosistemler üzerindeki etkilerine uyum sağlamaya hazırlanmamız gerekiyor.”

2021’de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), emisyonlar keskin bir şekilde azaltılırsa ve küresel sıcaklık artışları sanayi öncesi döneme kıyasla 2 derece artışla sınırlandırılırsa Kuzey Kutbu’nun yaz buzulunu kaybetmeyeceği sonucuna vardı.

IPCC raporu, Kuzey Kutbu’nun orta ve yüksek emisyon senaryolarında 2040’larda yaz buzunu kaybedeceği sonucuna varmıştı, ancak yeni araştırma bu durumun 2030’larda yaşanacağı sonucuna varıyor.

Notz, “Gözlemlediğimiz Arktik deniz buzu kaybının gerçekten neredeyse tamamından insanlar sorumlu” diyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024