Fotoğraf: Jack Daynes
Michigan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma küresel iklim değişikliğinin ekolojik denge ve hayvan popülasyonu üzerindeki farklı etkilerini ortaya koydu.
Araştırmaya göte son 100 yılda Kaliforniya‘da yer alan Mojave Çölü‘nde sıcaklıklar iki santigrat derece artarken, kuş sayısı yüzde 40 azaldı. Öte yandan üç yeni fare türü ortaya çıktı. Fare, sincap ve diğer küçük kemirgen memelilerin sayısı ise yüzde 27 artış gösterdi.
Science’ta yayınlanan araştırma 1900’lü yılların başında dünyanın en ünlü biyologlarından olan Joseph Grinnell’in verileri incelenerek gerçekleştirildi.
Bilim insanları şimdiye kadar iklim değişikliğinin memelileri ve kuşları benzer şekilde etkilediğini düşünüyordu çünkü iki grubun da vücut ısısını koruması gerekiyor.
Ancak Michigan Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist Elise Zipkin, “Küresel ısınma krizinin sonucu olarak bir kazanan ve bir kaybeden kesinlikle var” ifadelerini kullandı.
Çalışmaya öncülük eden Iowa Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist Eric Riddell kuşların neden daha fazla etkilendiğini anlamak için 50 çöl kuşu türü ve 24 küçük memeliye ait örneklerin tüy ve kürklerindeki ısı transferini ve ışık emilimini inceledi.
Bulgular, kuşların serin kalmak ve vücutlarındaki nemi buharlaştırmak için kan damarlarını genişleterek enerji harcaması gerektiğini ortaya koydu. Kuşlarda soğumanın enerji maliyeti, memelilere göre üç kat fazlaydı.
Bunun nedeni çoğu küçük memelinin günün en sıcak saatlerinde yer altına sığınmasıydı. Bu tür davranışların, çöl yaşamına adapte olmamış orman sıçanları gibi memelilere bile fayda sağladığı tespit edildi.
Sadece kaktüs faresi gibi kendini soğutamayacak kadar sığ toprakta yaşayan memelilerin sıcaktan mustarip olduğu anlaşıldı.
Her ne kadar makale iklim krizinin farklı türleri farklı şekillerde etkilendiğini gösterse de bu durum memelilerin gelecekte risk altında olmayacağı anlamına gelmiyor.
Science Mag’in aktardığına göre örneğin bugün çöllerin yalnızca yüzde 2’sini kaplayan sığ toprakların çöller daha kurak hale geldikçe genişlemesi bekleniyor.
Bu sebeple Woodwell İklim Araştırma Merkezi’nde bir çevrebilimci olan Linda Deegan, “Bu makale geniş alanların çeşitli mikro habitatlarla korunmasının önemini gösteriyor” diyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…