Türkiye’nin enerji alanındaki gündemini oluşturan yerli ve milli enerji politikası kapsamında ele alınan; Eskişehir, Çanakkale ve Tekirdağ’da yapılacak termik santrallerin etkileri Ekologos tarafından, ”Linyit Yanmaz! Yakar!” başlığıyla raporlaştırıldı.
Türkiye’de 2017’nin sonu itibarıyla işletilen toplam 27 kömürlü termik santral bulunuyor ve bunların 14 tanesini linyit yakıtlı termik santraller oluşturuyor. İşletmedeki termik santrallere ek olarak bir de kurulması planlananlar var. 2017 sonu itibarıyla 14 tane lisans sürecinde, üç tane ilan edilen, üç tane inşa halinde dört tane de lisans almış toplamda 24 linyitli termik santral planı mevcut. Bu santrallerin toplam kurulu gücünün 16.420 MWe olacağı hesaplanıyor.
“Linyit Yanmaz! Yakar!” raporu, bu 24 adet linyit yakıtlı termik santral arasından Alpu Termik Santrali (Eskişehir), Yenice Çırpılar Termik Santrali (Çanakkale), Çerkezköy Termik Santrali (Tekirdağ) projelerini ele alıyor ve bölge halkının sürece yönelik tepkilerine odaklanıyor.
Çalışmada, milli ve yerli enerji politikası kapsamında işletime alınması planlanan/işletimdeki linyit yakıtlı termik santral projeleri yerine enerji kaynağı olarak güneş ve rüzgârın kullanılmasının gerekliliği gözler önüne seriliyor.
Raporda Türkiye’deki kömür üretimi ve tüketimindeki artışın nedeninin linyit kömürü üretimi ve termik santrallerdeki tüketimin oluşturduğu ifade ediliyor.
Tüm kömür kaynaklarında üretim-tüketim miktarı açısından Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olmadığı aksine taşkömüründe neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğu vurgulanıyor.
İklim değişikliğine en çok etkisi olan linyit ve kömürlü termik seçeneğinin yatırımcılar açısından da ekonomik olmadığının dikkat çekildiği raporda kömürlü termik santraller doğayı tehdit etmekle kalmadığına, halk sağlığını da etkilediğine; ciddi hastalıklara yol açarak erken ölüm sayısındaki artışı da tetiklediği belirtiliyor.
Dünya liderlerini ülkelerindeki kirli fosil yakıtlardan biri olan kömürden vazgeçmeye çağıran Paris İklim Anlaşması’na da değinilen raporda; santrallerin hava kirliliğinin artmasına yol açtığı ve küresel ısınmayı hızlandırdığı bu nedenle Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde sorumluluklarını yerine getirmekte zorlandığı ifade ediliyor.
Yanma teknolojisi ne olursa olsun iklim değişikliğine en çok etkisi olan santrallerin kömürlü ve bilhassa linyit yakıtlı santraller olduğunun belirtildiği raporda kömürle çalışan santrallerin, enerji üretebilmek için suya ihtiyaç duyarken, su kaynakları üzerindeki stresi de artırdığı bilgisine yer verildi.
Ekonomik ve çevresel etkilerin yanı sıra toplumsal tepkilere de geniş yer verilen raporda Eskişehir, Çanakkale ve Tekirdağ’da yetkililer ve yöre halkının düşüncelerine de yer verildi.
*Ekologos’un ”Linyit Yanmıyor, Yakıyor!” raporunun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ekologos’un ”Linyit Yanmıyor, Yakıyor!” raporunun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…