Manşet

İklim değişikliği ile mücadelede bir çözüm olarak ‘deniz mikrobu’

Yazar:
Yeşil Gazete

Nature Communications’da yayımlanan bir araştırmaya göre; bir çeşit deniz mikrobu iklim krizine karşı mücadelede yardımcı olabilir.

Sidney Teknoloji Üniversitesi’nden (UTS) bir ekibin ortaya koyduğu araştırmaya göre, hem fotosentez yapabilen hem de avlanabilen tek hücreli bir deniz mikrobu (Prorocentrum cf. balticum), iklim krizine karşı mücadelede değerli bir gizli silaha dönüşebilir.

Earth.com’dan Andrei Ionescu’nun aktardığına göre; okyanuslarda bol miktarda bulunan bu mikrop, diğer deniz mikroplarını çeken ve hareketsizleştirmeye yardımcı olan karbonca zengin bir ekzopolimeri fotosentezler ve salımını sağlar. Kapana kısılmış avın bir kısmını yedikten sonra, bu avla ağırlaşan ekzopolimeri “mukosferini” terk eder, batar ve okyanusun doğal biyolojik karbon üretiminin bir parçası haline gelir.

Bitki planktonunun karbon üretimine katkısı bilim insanları tarafından zaten ortaya koyulmuş olsa da, aynı anda fotosentez yapabilen ve diğer organizmaları tüketebilen mikroplar olan miksotrofik protistlerin (tek hücreli hayvan ya da bitkilerin) rolü çok daha az anlaşılmış durumda.

‘Karadaki sinekkapan bitkisine benziyor’

UTS’de deniz biyoloğu ve çalışmanın baş yazarı olan Michaela Larsson ise araştırmaya ilişkin olarak “Çoğu karasal bitki büyümek için topraktaki besinleri kullanır, ancak sinekkapan bitkisi gibi bazıları böcekleri yakalayıp tüketerek ek besin kazanır. Benzer şekilde, bitki planktonu olarak bilinen fotosentez yapan deniz mikropları, büyümek için çevredeki deniz suyunda çözünmüş besinleri kullanır” diyor. Larsson şu ifadeleri kullanıyor:

“Ancak, çalışma organizmamız olan ‘Prorocentrum cf. balticum’, bir miksotroftur, bu nedenle, bir multivitamin almak gibi, konsantre olmuş besinleri almak için diğer mikropları da yiyebilir. Besinleri farklı şekillerde elde etme kapasitesine sahip olmak, bu mikropun okyanusun çözünmüş besinlerden yoksun kısımlarını işgal edebileceği ve bu nedenle çoğu bitki planktonu için uygun olmadığı anlamına gelir.”

Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin 2019 raporuna göre, iklim değişikliğini azaltma hedeflerine ulaşmak için 2050’ye kadar her yıl atmosferden yaklaşık 10 gigaton karbondioksitin uzaklaştırılması gerekiyor. Dr. Larsson ve araştırmada yer alan bilim insanlarının tahminlerine göre bu mikrop türü yılda 0,02 ila 0,15 gigaton karbonu yutma potansiyeline sahip. Bu nedenle, okyanuslarda karbon yakalamayı artırmak için doğaya dayalı bir çözüm olarak kullanılabilir.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024