İklim değişikliğinde kritik eşik beklediğimizden daha hızlı aşılabilir. Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre küresel enerji tüketimi bugünkü hızında artmaya devam ederse, 1,5 derecelik ısınma sınırı 2020’de, 2 derecelik ısınma sınırı ise 2030’da aşılabilir.
Geçen hafta Plos One dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları Queensland Üniversitesi’nden Ben Hankamer ve Griffith Üniversitesi’nden Liam Wagner‘in geliştirdiği modele dayanıyor. Bundan önceki çalışmalardan farklı olarak karbon salımlarına değil, kişi başına düşen enerji tüketimine, nüfus artışına ve ekonomik büyümeye dayanan model kendi alanında bir ilk olma niteliği taşıyor. Kişi başı enerji kullanımı ise 1950’den bu yana iki kattan fazla artış göstermiş durumda.
Araştırmaya göre fosil yakıtların “Güvenle Çıkarılabilecek Rezerv” limitine 2 derece sınırı için 2029’da ulaşılmış oluyor. 1,5 derece için bu sınır 2020.
Araştırmacılardan Liam Wagner, enerji verimliliğinde yaşanan artışın, enerji kullanımdaki artışı dengeleyemediğinin görüldüğünü söylüyor. Wagner’e göre 2050’ye kadar dünya nüfusu 9 milyara çıkarken, yıllık ortalama %3,9 ekonomik büyümeyle kişi başı enerji kullanımı 6 kat artabilir. Araştırmacılar bunun yaratacağı tehlikeli iklim değişikliği göz önüne alındığında yapılması gereken şeyin hızla fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve yenilenebilir enerjilere yönelmek olduğunu belirtiyorlar. Bunun için de öncelikle dünya çapında fosil yakıta dağıtılan 500 milyar dolarlık teşvikin kömür, petrol ve doğal gazdan çekilip yenilebilir enerjiye verilmesi gerekiyor. Wagner fosil yakıt endüstrisinin ayağının altındaki halıyı çekmenin “yaratıcı bir yıkım” ve “ekonomik olmaktan ziyade politik bir konu” olduğunu belirtiyor.
Araştırma son yıllarda farklı kuruluşlar tarafından verilen alarm işaretini tekrarlıyor. 2014 yılında İngiltere’nin meteoroloji kuruluşu Met Office de, farklı modellemelerin meta analizini yaparak mevcut emisyonlarla 2 derecelik sınırın 2030’larda aşılacağını açıklamıştı.
The Guardian ve PLOS One’dan yararlanılmıştır.
Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…