Araştırma: İklim değişikliği beyin hastalıklarını tetikliyor

Yazar:
Yeşil Gazete

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen aşırı hava olaylarının birçok nörolojik hastalığı tetiklediğini ve mevcut rahatsızlıkları kötüleştirdiğini ortaya koydu.

University College London’da yapılan ve The Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırmada aşırı hava olaylarının inme, Alzheimer, menenjit, epilepsi ve multiple skleroz (MS) gibi 19 farklı sinir sistemi durumunu nasıl etkilediği analiz edildi. Ayrıca iklim değişikliğinin kaygı, depresyon ve şizofreni gibi yaygın psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi de araştırıldı.

Araştırmacılar, özellikle inme ve sinir sistemi enfeksiyonları olmak üzere bazı beyin hastalıkları üzerinde iklim değişikliğinin etkili olduğuna dair açık kanıtlar bulunduğunu ifade ediyor. University College London Epilepsi Topluluğu’nun genomikler direktörü Profesör Sanjay Sisodiya, iklim değişikliklerinin beyin hastalıkları üzerindeki etkilerinin, özellikle sıcaklıkta yaşanan aşırı düşüş ve yükselişler ile gün içindeki sıcaklık varyasyonlarından kaynaklandığını söyledi.

Dr. Sisodiya, özellikle sıcak gecelerin uyku düzenini bozabileceğini ve bu durumun özellikle önemli olduğunu vurguladı. Sıcak hava dalgalarının daha sık ve daha uzun süreler boyunca yaşanmasıyla dünya genelinde milyarlarca insan normalden daha yüksek sıcaklıklarda uyumaya başladı ve bu da sinir sistemini doğrudan etkileyebilen bir durum.

Araştırmacılar, yüksek çevresel sıcaklıklar veya sıcak dalgaları sırasında inmeden kaynaklanan hastane yatışları, engellilik ve ölümlerde de artış olduğunu belirtiyor.

Etkiler yalnızca uyku alanıyla da sınırlı değil. Araştırmacılar, demansı olan kişilerin bilişsel bozuklukları çevresel değişimlere adaptasyon yeteneğini sınırladığı için, aşırı sıcak ve soğuklardan daha fazla zarar görebileceğini buldu.

Papa Francis: İklim değişikliği dünyayı ‘kırılma noktasına yakın’ hale getirdi
Lancet’ten iklim değişikliği alarmı: Avrupa’da ölümler artıyor acil iklim eylemi şart!

Dr. Sisodiya, “Risk farkındalığının azalması, yardım arama veya potansiyel zararı hafifletme kapasitesinin, örneğin sıcak havalarda daha fazla su içme veya giysileri ayarlama gibi, azalmasıyla birleştiğinde bu hassasiyet artar” dedi.

Araştırmacılar, daha fazla insanın aşırı iklim olaylarına maruz kalmasıyla mevcut çalışmaların beyin sağlığı üzerindeki etkiyi tam olarak anlamak için yetersiz kalabileceğini söyledi ve mevcut ve gelecekteki iklimi hesaba katan daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulundu.

Dr. Sisodiya, “Bu çalışmalar, iklim koşullarının endişe verici şekilde kötüleştiği bir dönemde gerçekleşiyor ve hem bireyler hem de kuruluşlar için yararlı bilgiler üretebilmek için dinamik ve çevik kalmaları gerekiyor” dedi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024