Bir yılı aşkın bir süredir yeni taksi projesini hayata geçirmek isteyen İBB, kent genelinde hizmet veren 17 bin taksinin sayısının artırılmasını, ilk etapta 5 bin yeni taksi plakasının İBB tarafından kiraya verilmesini hedefliyordu. Proje Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) sekiz kez reddedilmişti.
Bugün, İBB’nin 5 bin yeni taksi plakası planının bin taksi plakası kısmı dokuzuncu kez UKOME gündemine getirildi. Yapılan toplantıda, “İhtiyaç kapsamında ihdas edilecek 5 bin adet yeni taksiden ilk etapta bin adetinin arz edilmesi” teklifi oylandı. Oylamada bakanlık temsilcileri ile esnaf odası temsilcileri ret oyu kullandı; teklif oy çoğunluğuyla dokuzuncu kez reddedilmiş oldu.
İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından teklifin reddedilmesini “Kaliteli ve yeni taksi talebi, kasıtlı olarak üye dağılımı değiştirilmiş UKOME toplantısında bakanlık yetkililerinin blok oyu ile 9. kez reddedilmiştir. İstanbulluların bilgisine” diye duyurdu.
9 Şubat 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle UKOME’nin yapısında değişiklik yapılmıştı. Daha önce UKOME’de 11’i İBB, 10’u hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Şu anda ise UKOME’nin 27 üyesi bulunuyor. Bu üyelerin 11’i İBB, 16’sı ise hükümet tarafından belirleniyor.
Yeni taksi teklifi oylanmadan önce, “Bu teklifi neden tekrar getirdiğimizi açıklamak istiyorum” diyen İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir şunları söyledi:
“Pandeminden önce kart basarak yolculuk yapan günlük ortalama 7.5 milyon yurttaş vardı. Şimdi okullar açıldı, hayat normale döndü ama günlük ortalama toplu taşımayla yolculuk yapan sayısı yaklaşık 6 milyonda kaldı. Yani toplu taşıma kullananların yüzde 20’si taksilere ve özel araçlarına kaçtı. İstanbul Valiliği vatandaşlardan gelen şikâyet ve talepler nedeniyle taksilerle ilgili bugün yeni bir genelge yayımlandı. Taksi sorunu yok demek, bu sorunu görmemek rüzgâra karşı yürümek gibi bir şey. İstanbul’un taksi sorunu var.”
İBB temsilcilerine yönelik “Sizler bizi vatandaşla düşman ettiniz” diyen İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise şöyle konuştu:
“Taksiciler olarak 15 Temmuz’da köprülere ilk biz çıktık, ayrıca Kızılay’ın kan stoku bittiği, azaldığı zaman ilk önce taksici esnafı gidip kan veriyor. Yolcu ve taksiciyi buluşturan bir aplikasyon oluşturulursa yeni taksiye ihtiyaç olmayacak ve verimlilik artacak. Dokuz seferdir konuşuyoruz ve dilimizde tüy bitti artık. Trafik tıkanıklığı yüzde 50 arttı İstanbul’da.
İBB her sorunu çözdü de sanki taksi de taksi taksi… İBB önce toplu taşımayı yürütsün ve oradaki sorunları çözsün, sonra hep beraber oturup taksiyi konuşalım. Amaç 16 milyona hizmet için taksi artışı değil tam tersi burada bir siyasi rant var.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…