‘Hukuk’, ‘iklim değişikliği’ ve ‘ormansızlaşmanın önlenmesi’ makale yarışmasına başvurular başladı

Yazar:
Yeşil Gazete

Kadir Has Üniversitesi İklim Değişikliği ve Hukuk Laboratuvarı (CCLLAB) ile WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğinde ‘Hukuk ve İklim Değişikliği Perspektifinden Ormansızlaşmanın Önlenmesi‘  makalesi yarışması düzenleniyor.

Yarışmada, Avrupa Yeşil Mutabakatı (Green Deal) ve Avrupa İklim Yasası kapsamında Avrupa’da yaşanan hukuki gelişmeler de göz önüne alınmak suretiyle mukayeseli incelemeler yapılması ve Türkiye özelinde uygulama sahası bulacak hukuki düzenlemelerin ve çözüm önerilerinin ortaya konulması bekleniyor.

Yarışmaya son başvuru tarihi 30 Eylül 2023. Sonuçlar ise Aralık 2023’te ilan edilecek. Yarışmanın ödül töreni ise Ocak 2024’te gerçekleştirilecek. Yarışmaya ilişkin detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Ormansızlaşmayı önlemek…

Dünyanın en önemli ekosistemlerinden olan ormanlar, yaşamın temel kaynağı olmasının yanı sıra, özellikle iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve biyoçeşitliliğin korunması gibi pek çok alanda da özel öneme sahip.

1990’dan bu yana yaklaşık 129 milyon hektar orman alanı kaybedilirken halen de özellikle insan faaliyetlerinden kaynaklanan tehlikeler nedeniyle kaybedilmeye devam ediliyor.

Yarışma için makaleleri beklediklerini duyuran bir açıklamada bulunan Kadir Has Üniversitesi ve WWF-Türkiye, katılımcılara şöyle seslendi:

“Ormansızlaşma, canlıların yaşam alanlarının yok olmasına ve biyoçeşitliliğin azalmasına neden olurken bu durum hukuki düzlemde özelikle son çeyrek yüzyılda Kyoto Protokolü, Paris Sözleşmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Avrupa İklim Yasası ile farklı bir boyuta da taşınmıştır. Zira, ormanlar karbon tutma kapasitesi oldukça yüksek doğal alanlardır. İklim değişikliği gerçeği karşısında, ormansızlaşmanın büyük bir tehdit olmasına karşıt olarak orman alanlarının korunması ve artırılması da bir fırsat olarak değerlendirilmeye müsaittir. Doğru uygulamalarla ve doğru araçlarla bu fırsatın kullanılması zorunludur. Hukuk da bu araçların en güçlülerinden birisidir.

Bu makale yarışmasının konusu temel olarak hukuk ve iklim değişikliği perspektifinden ormanların korunması ve geliştirilmesidir. Bu çerçevede sunulacak makalelerde Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Avrupa İklim Yasası kapsamında Avrupa’da yaşanan hukuki gelişmeler de göz önüne alınmak suretiyle mukayeseli incelemeler yapılması ve Türkiye özelinde uygulama sahası bulacak hukuki düzenlemelerin ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ormansızlaşmanın önlenmesi konusunda orman mevzuatı, ceza hukuku, idare hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukuku ile hukukun diğer alanlarıyla ilgili kaleme alınmış makalelerin yarışmaya katılması beklenmektedir.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024