Hollanda‘daki Vrije Universiteit Amsterdam Üniversitesi‘nden (VUA) bilim insanları, test edilen et ve süt ürünlerinin dörtte üçünde ve her kan örneğinde plastik parçacıklar buldu.
Test edilen her hayvanda ayrıca pelet yemi örneği de bulundu. Bu, potansiyel kontaminasyonun, satın alınan yemlerden geçmiş olabileceğini gösteriyor.
VUA araştırmacıları mart ayında ilk kez insan kanında mikroplastik tespit etmişti. Aynı yöntemler hayvansal ürünleri test etmek için de kullanıldı. Kanda bulunan parçacıkların keşfi, mikroplastiklerin vücutta dolaşabildiğini ve organlara yerleşebileceğini gösteriyor.
VUA’dan Dr Heather Leslie, “Kan örneklerini analiz ederken, tüm farklı maruz kalma yollarından emilen dozu buluyorsunuz: Hava, su, yiyecek vb. “Size yaşam nehrine neyin sızdığını hemen söylüyor.”
Araştırmada, bilim insanları 12 inek ve 12 domuz kanı örneğini test etti ve hepsinde polietilen ve polistiren de dahil olmak üzere mikroplastik buldu. İncelenen 25 süt örneğine ise süpermarkette karton içinde satılan sütler, çiftliklerdeki süt tankları ve elle sağım yapılanlar dahil edildi. Her türden en az biri dahil olmak üzere numunelerin 18’inin mikroplastik içerdiği tespit edildi.
Sekiz sığır örneğinden yedisi ve sekiz domuz örneğinden beşinde de plastik bulundu.
Çiftlik hayvanlarının et ve sütleri diğer ülkelerde henüz test edilmese de 2021’de İsviçre‘de market sütünde ve Fransa’da çiftlik sütünde daha önce de mikroplastikler rapor edilmişti.
Araştırmayı talep eden PlasticSoup Vakfı‘ndan Maria Westerbos, “Hayvan yemlerinde bulunan mikroplastiklerle, test edilen et ve süt ürünlerinin açık bir çoğunluğunun mikroplastik içermesi şaşırtıcı değil. Hayvanların ve insanların sağlığını korumak için hayvan yemlerindeki plastikten acilen kurtulmamız gerekiyor” dedi.
Ülkede yem endüstrisi ile ilgili herhangi bir kontrol mevcut değil.
Westerbos, plastiğin yüzde 99’unun petrolden üretildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: “Aslında ‘Kanımda plastik var’ derken, kanınızda petrol olduğunu söylüyorsunuz. Bunu hayal ettiğinizde, vücudunuzdaki plastiğin o kadar da iyi olmadığını düşünebilirsiniz. Bu, hayvanlar için de geçerli. Birçok bilimsel araştırma, hayvanların plastikten olumsuz etkilendiğini ortaya koyuyor. Plastik yüzünden daha yavaş büyüyor, uyuşuklaşıyor ve hastalanıyorlar. Aynısı insanlar için de geçerli.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…