Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararıyla ilaçlardaki kamu kurum indirim oranını arttığı ve bazı ilaç firmalarının bu indirimi kabul etmediği duyuruldu. Bu bilgiye aradaki bu ücret farkının vatandaşa yansıyacağı eklendi. Fakat bu karar; HIV ve AIDS ile yaşayan bireylerin yaşamını tehdit ediyor.
“İlaçlar hayati önem taşıyor”
HIV pozitifler için hayati önem taşıyan antiretroviral (HIV’i baskılayan) tedavilerin devamlılığına dikkat çeken Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Deniz Gökengin; “HIV enfeksiyonu ve AIDS, tedaviye uyumun %95’in üzerinde olması gereken kronik bir hastalıktır. Ancak bu, HIV pozitif kişilerin tedavilerine kesintisiz devam etmeleri ile mümkün olabilmektedir. HIV ile yaşayan bireylerin tedavilerine ara vermeleri, kullandıkları ilaçlara direnç geliştirmelerine ve hastalığın hızla ilerlemesine neden olacaktır. Bu da bu hastaların yaşamlarının tehdit altında olması anlamına gelmektedir.” dedi ve ekledi “Öte yandan, direnç geliştiren hastalarda hayati önem taşıyan bu ilaçlar için ülkemizde başka seçenek bulunmamaktadır.”
Tedaviler HIV yayılımını önlüyor
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü 12 Mayıs 2011 günü; HIV pozitif bir kişinin etkili bir antiretroviral (HIV’i baskılayan) tedavi rejimine bağlı kalması durumunda, HIV bulaştırma riskinin %96 oranında azaltılabileceğini açıkladı. Bu veri, antiretroviral (HIV’i baskılayan) tedavilerin, toplum sağlığının korunması ve HIV yayılımın engellenmesi için anahtar olduğuna işaret ediyor.
“Tedavi hakkı yaşam hakkıdır”
Pozitif Yaşam Derneği Hukuk danışmanı Av. Habibe Yılmaz Kayar “HIV pozitiflerin ‘zamanında’ ve kaliteli tedavilere (sağlık hizmetlerine) erişimi insan hakları bağlamında değerlendirilmelidir. Sağlık hakkı, tedavi hakkı, yaşam hakkı; evrensel insan hakkıdır. Türkiye’nin yeni sağlık sistemi reformunda kronik hastalıkları göz ardı ederek tedavilerini kesintiye uğratmayacağını umuyoruz” dedi.
“Tedaviler daha az sağlık harcaması sağlıyor”
Pozitif Yaşam Destek Merkezi Koordinatörü Tekin Tutar; “Tedavilerini kesintisiz alan HIV pozitifler yaşamlarına her alanda devam edebilmekte ve çalışabilmektedirler. İş gücü ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. İlaç erişimin önündeki engellerinin kaldırılmaması HIV pozitif bireylerin sağlıklarını kaybetmelerine ve çalışamaz duruma gelmelerine neden olacaktır. Sağlık sorunları yaşayan bireylerin tedavileri güçleşmeye ve bu durum daha fazla sağlık harcamasına yol açacaktır. Hızlı, etkin ve kalıcı çözüme ihtiyaç var.” dedi.
(Ajanslar)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…