Türkiye, özellikle İstanbul avar kar fırtınasının etkisi altında. Yoğun kar yağışı ve soğuklar insanlar kadar, hatta daha fazla sokak hayvanların hayatını tehdit ediyor.
Hayvanları hastalıktan koruyabilmek için bir veterinere götürmek şart. Ancak soğuktan olumsuz etkilenen hayvanlara bireysel olarak da müdahale edebilir, onları hayata döndürebiliriz.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, kedi, köpek ve kırsal alanda yaşayan at, eşek gibi büyükbaş hayvanlarda donma ve hiportermi belirtilerinin nasıl ortaya çıktığını ve nasıl müdahale edilebileceğini Yeşil Gazete‘ye anlattı.
Ali Eroğlu, donma ve hipoterminin kedi ve köpeklerde nasıl ortaya çıktığını, “Kedi ve köpeklerin normal vücut ısıları 37-40 derece civarındadır. Bu 36,5’a düştüğü an itibaren etkileri ortaya çıkmaya başlar. Halsizlik, uyuşukluk, hareketsizlik, yerinden kalkmama ya da bir tarafa doğru yatıyorsa diğer tarafına dönememe gibi belirtilerden anlaşılabilir. Ayrıca solunum güçlüğü de hipotermi ya da donma belirtisi olarak görülebilir” diyerek anlatıyor.
At, eşek, inek gibi büyükbaş hayvanlardaki etkisini sorduğumuzda benzer belirtiler gösterdiğini söylüyor Eroğlu.
Peki, donma veya hipotermi geçirdiğini fark ettiğimiz bir hayvana ilk etapta nasıl müdahale etmeliyiz?
Ali Eroğlu, bir veterinerin ya da belediyelerin veterinerlik bölümlerinin aranmasının şart olduğunu söylüyor. Nedeni için, “Hayvanda kalıcı hasar olup olmadığı ancak muayene edilerek anlaşılır” diyor.
Sokakta titreyen bir hayvanı görüp evimize alıp ısıtmamız yanlış bir müdahale olur mu diye soruyoruz. Eroğlu, “donmaktan kurtarmış olursunuz” diyerek neler yapılması gerektiğini anlatıyor:
“Battaniye gibi bir şeyle örterek ılık, sıcak bir ortama almak gerekiyor. Ancak bizim tavsiyemiz bunları yaparken süratli bir şekilde bir veteriner hekim ya da belediye aranarak hayvanın süratli bir şekilde kliniğe veya barınağa götürülmesidir. Çünkü solunumu, kalp atışları ancak klinikte kontrol edilebilir. İlk etapta eve alarak ısıtabilirsiniz ve hayvanı donmaktan kurtarmış olursunuz ama hayvanın iç organlarına zarar gelmiş olabilir. Hayvan kendisine gelse bile iç organlarında kalıcı bir hasar meydana gelmiş olabilir. O nedenle hekime götürülmesi gerekiyor.”
Soğuk havada vücut direncinin kuvvetli olması için sokak hayvanlarını beslemek de şart. Kapı önlerine bırakılacak bir kap yemek ve su hayat kurtarabilir.
İşte onlarla paylaşabileceğiniz bazı yemek önerileri:
Kedilerin, ısınma ihtiyacını karşılamak için en sık tercih ettiği yerlerden biri arabaların kaputların altı. Motorun sıcaklığından yararlanmak için kaputun altına ya da tekerleklerin üstüne sığınan küçük dostların zarar görmesini engellemek için yapmanız gereken ise oldukça basit: Aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurun. Kaputa vurduğunuzda o, uyarınızı anlayacak ve güvenliği için bulunduğu yeri terk edecektir.
Sokakta yaşayan hayvanlar, özellikle de köpekler her zaman sığınacakları bir yer bulamıyor. Onlar için bedelsiz yuva yapıp dağıtan çok sayıda kişi ve kurum sosyal medya hesaplarından duyuru yapıyor. Bunları takip edip, edindiğiniz yuvaları onlar için korunakları yerlere koyabilir; isterseniz karton kutuları naylon ve straforla kaplayarak siz de birkaç yuva yapabilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…