Kategoriler: Hayvan HaklarıManşet

Hipopotamlar uçarken: Bu dev yaratıkların ayaklarının yerden kesildiği keşfedildi

Yazar:
Yeşil Gazete

Bilim insanları hipopotamların (su aygırı) benzer boyutlardaki diğer canlılardan çok daha uzun süre boyunca havada kalabildiğini keşfetti.

Royal Veterinary College (RVC- Kraliyet Veteriner Koleji) tarafından yapılan yeni araştırma, bu memelilerin hızla hareket ederken bir seferde 0,3 saniyeye kadar havada kalabildiğini ortaya koydu.

Fillerden sonra yeryüzündeki en ağır ikinci hayvan olan su aygırları, bu hayvanların aksine hareket ederken daha fazla ivme kazanabiliyor.

Peki bilim insanları bu çalışmayı neden yaptı? Araştırmacıların amacı, büyük hayvanların boyutlarının karadaki hareketlerini nasıl etkilediğine dair bilimsel anlayışı geliştirmekti.

Ayrıca, su aygırı soylarının evrimsel biyomekaniğinin yeniden yapılandırılmasını desteklemenin ve veteriner hekimlerin hareket etmekte sorun yaşayan veya topallığı olan su aygırlarını teşhis etmelerine veya izlemelerine yardımcı olmanın önemine daha geniş bir odak oluşturmaktı.

Araştırma, dünya genelindeki su aygırları için çok önemli bir zamana denk geliyor.

Euronews’ten Saskia O’Donoghue’nun aktardığına göre; şu anda, kalan iki türden, Batı Afrika‘nın ormanlarında ve sulak alanlarında yaşayan cüce su aygırı tehlike altındayken, çoğunlukla Sahra altı otlaklarda bulunan yaygın su aygırı savunmasız olarak listeleniyor.

Bilim insanları su aygırlarının uçabildiğini nasıl öğrendi?

RVC’nin araştırmasının bir parçası olarak uzmanlar, İngiltere’nin kuzeyindeki Yorkshire‘da bulunan Flamingo Land Resort‘taki padoklarında hareket eden iki su aygırının video görüntülerini izledi.

Araştırmanın başyazarı Profesör John Hutchinson, “Tamamen su aygırlarının nasıl yürüdüğünü ve koştuğunu ortaya çıkarmaya odaklanan ilk çalışmayı sunmaktan heyecan duyuyoruz” dedi ve ekledi:

“Su aygırlarının hızlı hareket ettiklerinde nasıl havalandıklarını görmek bizi çok şaşırttı – bu gerçekten etkileyici.”

RVC araştırmacıları tarafından çekilen bir videodan alınan bu karede, ağır bir su aygırı kısa süreliğine ‘uçuyor’ – Kaynak: Kraliyet Veteriner Koleji

İlginçtir ki, su aygırlarının nasıl hareket ettikleri hakkında daha önce çok az şey biliniyordu, bunun nedeni kısmen suya sadık kalmaya eğilimli olmaları ve insanlar için oluşturdukları düşünülen tehlike.

Yeni araştırma su aygırlarının yaşamlarının bazı bölümlerine bir pencere açtı ve uzmanlar bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğu konusunda umutlu.

Flamingo Land Resort’un bilim ve koruma sorumlusu Kieran Holliday, “Bu olağanüstü yayında bu değerli verilerin toplanmasına yardımcı olabildiğimiz ve kolaylaştırabildiğimiz için çok mutluyum” dedi.

Su aygırlarının ağırlığı 3 bin 600 kg’a kadar çıkıyor ve bu da onları filden sonra en ağır kara hayvanı yapıyor.

Şu anda dünya genelinde vahşi doğada 115 bin ila 300 bin arasında su aygırı bulunuyor ve bunlar çoğunlukla Sahra altı Afrika’daki nehir ve göllerde yaşıyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024