Dünya

Hindistan’da Müslümanları dışlayan yasaya karşı protestolar sürüyor

Yazar:
Haber Merkezi

Hindistan’da, komşu ülkelerden gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası‘na karşı düzenlenen gösteriler ülke genelinde sürüyor.

9 Aralık’ta başlayan gösterilerde ülke genelinde ölenlerin sayısının 25’e yükseldiği açıklandı. Protestolar sebebiyle eyalet genelinde tutuklananların sayısı 1113’e, gözaltına alınanların sayısı 5 bin 558’e yükseldi.

İnternete ve mesajlaşmaya servis engeli

Gösterilerin en yoğun olarak gerçekleştiği Uttar Pradeş eyaletindeki eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19 oldu. Eyaletin 21 bölgesinde internet hizmetlerine erişim askıya alındı ve eyaletin çeşitli bölgelerinde ek güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Yetkililer, drone ile havadan gözetleme yapılacağını açıkladı. Eyaletin başkenti Laknov’da mobil internet hizmetlerine ek olarak mesaj servisleri de askıya alındı.

1200 öğrenci hakkında işlem

Eyalette bulunan Aligarh Müslüman Üniversitesi (AMU) kampüsünde protestolar sırasında hayatını kaybedenler için ellerinde mumlarla yürüyüş yaptıkları gerekçesiyle haklarında işlem yapılan öğrenci sayısı 1200’e çıktı.

Mumbai’de protestolar

Maharaştra eyaletinin başkenti Mumbai’de de gösteriler binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Polis, gösterilerin yalnızca Azad Meydanı ile sınırlı kalabileceğini söylemesine rağmen Müslüman göçmenleri dışlayan yasa tasarısına karşı olan kişiler bugün de sokakları ve caddeleri doldurdu.

Müslümanlara yönelik ayrımcı politikalar

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da 1 milyar 300 milyonluk nüfusun yüzde 79,8’ini Hindu’lar oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların oranı yüzde 14,2 iken Hristiyanların oranı ise yüzde 2,3.  Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ikinci kez iktidara gelişi ile birlikte Müslümanlara baskıyı artırdığı söyleniyor. Modi, sık sık İslam karşıtı söylemler ve politikalar gerçekleştiriyor.

Hükümet en son olarak düzenlediği Vatandaşlık Yasası’nda Müslümanları dışlayan bir düzenlemeye gitti. Bu düzenlemeye göre,  2014’ten sonra Hindistan’a gelen Müslümanların dışındaki göçmenlere vatandaşlık hakkı verildi. Düzenleme, yaklaşık 2 milyon Müslüman göçmeni kamplarda alıkoyulma, hatta sınır dışı edilme riski ile karşı karşıya getirdi.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024