Bangladeşli kalkınma örgütü BRAC‘a göre, Bangladeş’in Barishal, Satkhira, Patuakhali, Bhola ve Chattogram şehirlerinde yedi kişi öldü. Hint medyası da kasırga nedeniyle Batı Bengal‘de iki kişinin öldüğünü bildirdi.
İki milyon kişinin yaşadığı bölgede kasırga nedeniyle Bangladeş’in dokuz kıyı bölgesi ile Mongla ve Chittagong‘un liman bölgelerinden 800.000 kişiyi tahliye edildi. Hindistan’ın Sundarbans mangrov ormanlarında yaşayan yaklaşık 150 bin kişi de iç bölgelere taşındı. Tahliye edilenleri oluşturulan 9 bin barınakta barındırmak için gönüllüler görevlendirilirken, okullar da bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.
Lemar kasırgası nedeniyle çok sayıda ağaç söküldü, evler hasar gördü ve ada köyleri sular altında kaldı. İki ülke tarafından paylaşılan Sundarbans Deltası’ndaki koruyucu setler yüksek gelgitler nedeniyle aşıldı ve hasar gördü. Myanmar‘daki Rohingya topluluğundan Bangladeş’in Cox Bazar’ına sığınan insanlar , barınaklarının branda veya bambu gibi sağlam olmayan yapılardan yapılmış olması nedeniyle özellikle savunmasız durumda.
Hindistan’ın Kalküta havaalanı Pazar öğleden sonra faaliyetlerini askıya alarak 50 yurt içi ve yurt dışı uçuşu iptal etti. Ulusal Afet Müdahale gücü ise güçlü rüzgarlar nedeniyle devrilen ağaçları yoldan kaldırmaya çalışıyor.
Yetkililerin kazaları önlemek için elektriği kesmesinin ardından milyonlarca kişinin etkilenen bölgelerde elektri halen kesintisiz olarak sağlanabilmiş değil. Ayrıca düşen ağaçlar ve yıkılan yapılar da elektrik hatlarına büyük zarar verdi. Batı Bengal Enerji Bakanı Aroop Biswas‘a göre karaya vardıktan sonraki bir saat içinde trafoların hasar gördü, en az 356 elektrik direği söküldü.
IMD, X’te Pazartesi günü saat 11:43’te (06:13 GMT) siklonik fırtınanın Bangladeş’in limanı Mongla’nın yaklaşık 40 km (24,9 mil) kuzeybatısında, Kalküta’nın 90 km (56 mil) doğusunda ve Batı Bengal’deki Canning‘in 90 km kuzeydoğusunda olduğunu bildirdi.
Kasırganın muhtemelen başlangıçta “kuzey-kuzeydoğuya” doğru hareket edeceğini tahmin eden kurum, ardından yavaş yavaş daha da zayıflamadan önce kuzeydoğuya, iç bölgelere doğru hareket edeceğini ekledi.
Araştırmalar, her iki ülkenin de ülkenin iklim krizinin etkilerine karşı dünyanın en savunmasız ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor.
Kuzey Amerika‘da tayfun olarak da bilinen ve kasırga olarak da adlandırılan siklonlar, ılık okyanus suyu ve nemli havayla beslenen devasa rüzgar ve yağmur taşıyor. Bilim insanları iklim krizinin onları daha güçlü hale getirdiğini söylüyor.
Shenzhen Meteorolojik İnovasyon Enstitüsü ve Hong Kong Çin Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından 2021’de yayınlanan ve Frontiers in Earth Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, insan kaynaklı iklim krizinin daha da güçlendirdiği Asya’daki tropikal kasırgaların yüzyılın sonuna kadar yıkıcı gücü iki katına çıkarabileceğini ortaya çıkarmıştı.
NASA‘nın Şubat 2024 tarihli raporuna göre de artan sıcaklıklar nedeniyle kuzey Bengal Körfezi’nde Hindistan, Bangladeş ve Myanmar’ı etkileyen daha yoğun kasırgaların artması bekleniyor.
Kasırga, Batı ve Orta Hindistan’da bazı bölgelerinin şiddetli sıcaklık altında kavrulduğu, bazı şehirlerde sıcaklıkların 45 santigrat derecenin üzerine çıktığı, hastalıklara ve okulların kapatılmasına neden olduğu bir ortamda meydana geldi.
İklim bilimciler uzun zamandır bu aşırı hava koşullarının iklim krizi nedeniyle daha da yoğunlaşmaya devam edeceği ve Hindistan’daki milyonlarca insanın bununla bağlantılı risklere karşı savunmasız olacağı konusunda uyarıyordu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…