Heybeliada kıyıları ‘yağmalanıyor’: İşletme kıyıya 50 ton beton döktü

İstanbul Heybeliada’da daha önceki dönemlerde Adalar Belediyesi’nden ve ilgili kurumlardan gerekli izinleri alarak kıyılarda tesis işleten özel işletmeler, ormanlık alana beton dökerek ve toprak zemin üzerine çim halılar sererek doğal yapıya zarar veriyor. Aynı zamanda tesis çevresine çitler çekerek halkın kıyılara ücretsiz ulaşımını engelleyen işletmeler, Kıyı Kanunu’na aykırı davrandıkları için Heybeliada sakinlerinin tepkisini topluyor.

Yeşil Gazete’ye konuşan Dünya Mirası Adalar Girişimi’nden Derya Tolgay, Büyükada’daki Orman İdaresi Şefliği’ne uğradıklarında yetkili olmadığı için bilgi verilmediğini ancak, ada halkı olarak bölgede olanları tespit etmek için kıyılara gittiklerinde, buralarda çok sayıda polisin konuşlandığını anlattı.

Derya Tolgay, şunları söyledi:

“Oysa orman yetkilileri kolluk kuvveti sayılıyor, buralarda yapılan her işlemi kayıt altına almaları ve denetlemeleri lazım. Asaf ve Cevahir isimli işletmelerin cemaatlerle bağlantılı olduğunu biliyoruz. Bu işletmelerin arka tarafındaki ormanlık alanda bu tahribat yapılıyor. Bunun yanı sıra kıyıda da faaliyetlerini sürdürüyorlar ve ormana çit çekerek halkın kıyılara ulaşmasını engelliyorlar. Hem özel kurumlar, hem devlet kurumları göz göre göre suç işliyor, kıyılarımız yağmalanıyor.”

‘Heybeliada kuşatma altında’

Gönüllüler ve avukatlarla beraber bir dilekçe hazırlayarak ilgili yetkililere suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Tolgay, adanın Çamlimanı mevkiindeki Sanatoryum arazilerinin de yakın zamanda Diyanet’e devredildiğini hatırlatarak, “Adalar Diyanet’in ve cemaatlerin kuşatması altında” dedi.

Diyanetin Heybeliada’daki plajla işi ne?
Heybeliada Çamlimanı Diyanet’e devrediliyor: Yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı
Heybeliada’da protesto: ‘Kıyılar halkındır!’

Dünya Mirası Adalar Girişimi, sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Heybeliada’da kıyısına 50 ton beton dökülen Asaf Plajı işletmesinin şimdi de orman içine doğru ilerleyen gaspı tüm yasaları alt üst ederken… Orman işletmesi seyirci…” ifadelerini kullandı. Doğa savunucularının aktardığına göre ormanlık alanı kanunlara aykırı şekilde işgal eden işletmeler, aynı zamanda doğal alanlara beton dökerek ve taş döşeyerek çevreye de zarar veriyor.

Sahilde Askeriye’nin bulunduğu alanda da tahribat yapıldığını ifade eden Adalılar, Instagram’da yapılan paylaşımda “Asaf plajdan başlayarak Askeriyeye, Kablo’yo uzanan kıyı-falez-orman dokusu ekolojik kırıma uğramış, ağaçlar kesilmiş, deniz kıyısına molozlar atılmış, geniş bir yol açılmış” dedi.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete