Çernobil Nükleer Santrali’nin 4’ncü reaktöründeki patlamada çevreye 1945’te Hiroşima‘ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayılmıştı.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kabul edilen olayda iki işçinin patlamada, 29 itfaiyecinin radyasyon zehirlenmesinden öldüğünü açıklamış; Rusya, Ukrayna ve Belarus‘ta ise yaklaşık 100 bin kişinin radyasyona maruz kalmayla ilgili hastalıklardan öldüğü belirtilmişti.
Tüm zamanların en ölümcül nükleer kazası olan 36 yıl önceki felaketi izleyen ölüm, yıkım ve hastalığa dair filme ve videoya kaydedilen çok sayıda görüntü onlarca yıl gizli kaldı. Daha önce bilinmeyen bu görüntülere ulaşan Birleşik Krallık merkezli Sky Studios‘un hazırladığı belgesel, 26 Nisan 1986’daki felaketten sonra Ukrayna’da yaşananlarla ilgili bilinmeyen hikayelere odaklanıyor.
Uzun süredir kayıp olan kayıtlarda tanıkların ifadeleriyle felaketten önceki hayatın kazanın ardından nasıl sonsuza kadar dönüştüğü anlatılıyor. Tanıklardan biri fragmanda “Her şey belgelendi” diyor, “Ancak patlamanın ayrıntıları ve olası tehlikelerin çoğu, hasarı ‘tasfiye etmek’ ve olayın üstünü örtmek için asker gönderen Sovyet yetkilileri tarafından gizlendi.