Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), işletmeleri ilk kez politika ve uygulamalarında hayvan refahını desteklemeye çağırdı.
OECD’nin 8 Haziran’da yayımladığı ‘Çok Uluslu Şirketler için Sorumlu İş Davranışı İlkeleri Kılavuzu‘, etik iş uygulamaları için küresel bir ölçüt olarak kabul ediliyor. Kafessiz Türkiye tarafından kılavuz, “OECD’nin 38 üye ülkesindeki hayvanlar için geniş kapsamlı olumlu etkilere sahip olabilir” şeklinde değerlendiriliyor.
Hayvan refahını ele almayan 2011 ilkelerinin aksine, güncellenen çevre bölümü, işletmeleri uluslararası hayvan refahı standartlarına uymaya çağırıyor. Diğer unsurların yanı sıra hayvanın sağlıklı, rahat ve iyi beslenmiş olmasını gerektiren “iyi refahı” tanımlayan kılavuzun 85. maddesinde şöyle yazıyor:
“İşletmeler, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) Karasal Yönetmelik ile uyumlu hayvan refahı standartlarına uymalıdır. Bir hayvan sağlıklı, rahat, iyi beslenmiş, güvenli, acı, korku ve sıkıntı gibi hoş olmayan durumlardan muzdarip değilse ve fiziksel ve zihinsel durumu için önemli olan davranışları ifade edebiliyorsa iyi bir refah yaşar. İyi hayvan refahı, hastalıkların önlenmesini ve uygun veteriner bakımı, barınak, yönetim ve beslenme, teşvik edici ve güvenli bir ortam, insancıl muamele ve insanca kesim veya öldürmeyi gerektirir. Ayrıca işletmeler, ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından geliştirilen canlı hayvanların taşınmasına ilişkin kılavuza uymalıdır.”
Hayvan refahı, sürekli olarak bir Sorumlu İş Davranışı (RBC) konusu olarak görülmese de yeni eklemeler, hayvan refahına saygı duymanın durum tespitinin bir parçası olduğunu ve RBC’yi sağlamak için gerekli olduğunu ortaya koyuyor.
Kılavuz, sivil toplumun Ulusal İrtibat Noktası (NCP) mekanizmaları aracılığıyla şikayette bulunmasına ve hayvanlar için iyi bir refah sağlanmaması durumunda işletmelerle doğrudan ilişki kurmasına izin veriyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan ise kılavuza ilişkin şunları söylüyor:
“Dünyada insandan fazla tavuk, insanın binlerce katı balık var. Dünyadaki acının büyük çoğunluğuna maruz kalan hissedebilir canlıların, uluslararası kurumlar tarafından tanınmaya başlaması geç bile kalınmış bir adım. OECD’nin bu belgesi, hayvan refahının artık yerleşmiş ve asgari bir sürdürülebilirlik unsuru olduğunu gösteriyor.”
Son olarak Kaplan, “OECD kurucu üyeleri arasında yer alan Türkiye’de de şirketler asgari hayvan refahı standardını sağlayana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…