Gelelim logo meselesine… Müşteri temsilcisi Tangy J. Body Shop’un www.leapingbunny.org listesinde yer aldğını ama logoyu kullanmadıklarını söylemiş. Evet gerçekten de listede Body Shop’un adı var. Benim anladığım kadarıyla logoyu kullanamamalarının nedeni Loreal’in bir alt firması olmaları. Çünkü listelere baktığınıda 3 farklı grup görüyorsunuz. Bunlardan ilki Sıçrayan Tavşan (Leaping Bunny) standardına uymayan ana şirkete bağlı zulümsüz üretim yapan (cruelty free) yan şirket, ikinci grupta Kanada firmaları, üçüncü grupta ise CCIC (leaping bunny standardını belirleyen ve gerekli uygulamaları yapan kuruluş) logosu lisansı sahibi firma. Body Shop’da tahmin edileceği gibi ilk gruba ait.
İkinci olarak ele bahsetmek istediğim marka ise önce de söylediğim gibi Yves Rocher. Açıkçası deney yapmadıklarını söylemenin yanı sıra Yves Rocher’nin başka dikkat çeken noktaları da var. Örneğin, şampuanlarının üzerinde “gezegenimiz için şampuanlanırken suyu kapatın” yazıyor. Ayrıca, geri dönüştürülmüş plastikler kullanıyorlar. Fakat ürünlerinde neden logo yok sorusu yine kafamı kurcaladı. Kaçıncı defa tekrarlıyorum bilmiyorum ancak bu markanın çalışanlarının da (en azından benim sorduklarımın) ürünlerde neden logo olmadığıyla ilgili bir bilgisi yoktu. Sadece bir tanesi nesli tükenmekte olan bitkileri bile kullanmadıklarını söyledi. En sonunda bunun nedenini öğrenmek için Yves Rocher’nin Fransa’daki merkezine mail attım. Gelen cevap oldukça ilginçti. Öncelikle uzunca ürünlerini farklı yöntemlerle test ettiklerini ancak kesinlikle hayvanlar üzerinde test yapmadıklarını açıklamışlar. Logonun olmamasının sebebini de şu şekilde anlatmışlar. Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir logosunu veren BUAV bir süredir kriterlerini değiştirmiş. Her ne kadar bir firma hayvan deneylerine karşı olsa da Çin’e ithal edildiğinde Çin kendi inisiyatifiyle deney yapabiliyormuş. Dolayısıyla ürünlerini Çin’e ithal eden markalara artık logo verilmiyormuş. Yves Rocher sorunların diyalogla çözüleceğine inandığı için Çin pazarından çekilmek yerine onları ikna etmeye çalışıyormuş. Karar kullanıcının.
Hayvanlar üzerinde deney yapılmamış ürün arama serüvenimi belki azıcık da olsa yol gösterici olur diye paylaşmak istedim. Neler yapılabilir diye düşündüğümde her halde ilk olarak insanların da o deneylerde katledilen hayvanlar gibi sadece doğanın bir parçası olduğu ve istediği hayvanı istediği şekilde kullanmayacağı fikri herkesçe benimsenmeli. Sonrasında herkesin logodan haberdar olması bir şekilde sağlanmalı. Dahası, üreticiler üzerinde baskı oluşturmalı ve test edilmemiş ürünler tercih edilmeli, hala deney yapmakta ısrar eden firmaların ürünleri satın alınmamalı. Sonra, bir düşünün tam şu an kaç milyon hayvan acı çekiyor ya da bu yazıyı okuduğunuz zaman içerisinde kaç bini öldü.
Yazının ilk bölümü için: http://www.yesilgazete.org/blog/2012/05/08/hayvan-deneylerine-karsi-%E2%80%9Cbeyaz-tavsani-takip-et%E2%80%9D-1/
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…